A főzés automatizálásának eddig jelentős akadálya volt, hogy az ételt kóstolni is kell, hogy biztosan élvezhető legyen. A Cambridge-i Egyetem kutatói nagy lépést tettek ennek az akadálynak az elhárítása felé – jelentette a The Times.

Robotszakács meg tudja kóstolni az ételt
Fotó: Cambridge University

Gépeket már eddig is alkalmaztak szakácsnak, a példa Pazzi, a párizsi robotséf: egy óra alatt hatvan pizzát készít el, és nem „egy kaptafára”.

Ennél azonban bonyolultabb feladatok is várhatnak egy robotszakácsra. A kóstolás automatizálását eddig úgy intézték el, hogy a főzés egy bizonyos pontján a gép mintát vett és megvizsgálta az összetevőket, ez azonban nem feleltethető meg az emberi ízlelés sokkal bonyolultabb folyamatának.

Az új cambridge-i robot ebben hoz előrelépést. Az étel elkészülésének különböző szakaszaiban vizsgál meg mintákat, így mímelve az ízlelést. 

Úgy gondoljuk, hogy a robotséfek kifejlesztése jelentős szerepet játszik majd a pörgő háztartásokban és a gondozóotthonokban

– mondta Muhammad Chughtai, az egyetemi kutatókkal a technológia kifejlesztésén együtt dolgozó Beko vállalat szenior tudósa. 

Gépeket és mélytanuló algoritmusokat alkalmazva... a robotséfek alkalmazkodni fognak a különböző ételekhez és fogyasztókhoz

– tette hozzá.