Rendhagyó kétnapos csúcstalálkozót szervezett Joe Biden amerikai elnök a délkelet-ázsiai vezetőkkel Washingtonban, az első nap már be is jelentett egy 150 millió dollár értékű támogatást a térség infrastruktúrájának, járványellenes erőfeszítéseinek és biztonságának fejlesztésére, ezzel ellensúlyozva Kína növekvő befolyását. A találkozó az első alkalom, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) vezetői összegyűlnek a Fehér Házban, ráadásul 2016 óta először találkoznak személyesen amerikai elnökkel.

1240628913 WASHINGTON, DC - MAY 12: U.S. President Joe Biden arrives on the South Lawn of the White House to take part in the family photo for the U.S.-ASEAN Special Summit on May 12, 2022 in Washington, DC. Southeast Asian Leaders from the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) are visiting Washington, DC for a special summit hosted by U.S. President Joe Biden. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Fotó: Drew Angerer / Getty Images

Míg napirenden van Oroszország Ukrajna elleni inváziója is, Biden kormánya demonstrálni szeretné, hogy továbbra is az ázsiai és csendes-óceáni régióra összpontosítanak, mivel Peking egyre erősebb szereplővé válik a térségben. 

Novemberben Kína 1,5 milliárd dolláros fejlesztési támogatást ígért az ASEAN-országoknak – Bruneinek, Indonéziának, Kambodzsának, Szingapúrnak, Thaiföldnek, Laosznak, Vietnámnak, Malajziának és a Fülöp-szigeteknek –, hogy három éven át segítsék a járvány elleni küzdelmet és a gazdasági fellendülést.

Egyes szakértők szerint a Biden-adminisztráció későn kezdte el demonstrálni elkötelezettségét. Amalina Anuar, az RSIS szingapúri kutatóintézet elemzője úgy látja, a tavalyi év második feléig viszonylag figyelmen kívül is hagyták a régiót.

Azonban az ASEAN vezetői valószínűleg üdvözölni fogják a segítségnyújtást, hiszen hajlamosak előnyben részesíteni a gazdasági együttműködést– tette hozzá a kutató.

A kötelezettségvállalás három fő részre oszlik, magában foglal egy 40 millió dolláros befektetést a régió energiaszektorába, 60 milliót a tengeri biztonság fejlesztésére, valamint 15 millió dollár egészségügyi finanszírozást a Covid–19 és a jövőbeli világjárványok leküzdésére – ismertette az egyik tisztviselő. A fennmaradó összegből az országok digitális gazdaságára és a mesterséges intelligenciára vonatkozó jogi kereteket fejlesztenék. Továbbá az amerikai parti őrség egy hajót is telepít a régióba, hogy segítsen fellépni a helyi flottáknak Kína halászata ellen, ami Washington és a régió országai szerint illegális. 

A Egyesült Államok további kezdeményezéseken dolgozik, beleértve a „Build Back Better World” infrastrukturális beruházást és az Indo-Pacific Economic Framework (IPEF) megállapodást, bár még egyiket sem véglegesítették. Utóbbit Biden jövő heti japán és dél-koreai útján ismertetheti az Al Jazeera hírportál értesülései szerint.

US President Joe Biden (C) and leaders from the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) pose for a group photo on the South Lawn of the White House in Washington, DC, May 12, 2022. - Posing (from L), Secretary-General of the Association for Southeast Asian Nations Dato Lim Jock Hoi, Vietnamese Prime Minister Pham Minh Chinh, Thailand Prime Minister Prayut Chan-ocha, Cambodian Prime Minister Hun Sen, Sultan of Brunei Haji Hassanal Bolkiah, Biden, Indonesian President Joko Widodo, Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong, Laos Prime Minister Phankham Viphavan, Malaysian Prime Minister Dato' Sri Ismail Sabri bin Yaakob and Philippines Foreign Affairs Secretary Teodoro Locsin Jr. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Nick Bisley, a melbourne-i La Trobe Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora szerint az egyik fő probléma, amivel az együttműködő felek szembesülnek, hogy az ASEAN-tagok érdekei nem egységesek, így nagyon nehéz közös nevezőt találni. 

Ugyanakkor a professzor úgy látja, egy fő közös érdekük mindenképpen van: az amerikai–kínai rivalizálás visszaszorítása, ami azonban nem valószínű, hogy megvalósulhat a közeljövőben.

Az ASEAN vezetői osztoznak Washington Kínával kapcsolatos aggodalmaiban, hiszen az ázsiai óriás a Dél-kínai-tenger több mint 90 százalékára igényt tartana, a világ egyik legfontosabb hajózási útvonalára. Azonban elemzők szerint a régió országai továbbra is óvatosan közelednek Washingtonhoz, amihez nagymértékben hozzájárul, hogy 2017-ben Donald Trump akkori amerikai elnök kilépett a Transz-csendes-óceáni Partnerség elnevezésű kereskedelmi egyezményből.

Anuar, az RSIS elemzője szerint Washington fellépésének sikere attól függ, milyen mérőszámokat veszünk figyelembe – jó esélyük van, hogy alternatívákat kínáljanak a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezéssel szemben, valamint meg tudják erősíteni kapcsolataikat az országokkal, azonban arra nehezebben vehetik rá őket, hogy határolódjanak el Kínától a földrajzi elhelyezkedés, valamint a gazdasági kapcsolatok miatt.