Önmaga árnyéka a járműkereskedelem az Ukrajnában háborúba bonyolódott Oroszországban: áprilisban, a nemzetközi szankciók áradatát Moszkvára vonó fegyveres konfliktus második teljes hónapjában 78,5 százalékkal kevesebb járművet értékesítettek, mint egy évvel korábban.

5669869 17.10.2018 October 17, 2018. Russian President Vladimir Putin and Egyptian President Abdel Fattah el-Sisi are seen in the Aurus car of the Russian presidential cortege on the Sochi Autodrom track. Alexei Druzhinin / Sputnik (Photo by Alexei Druzhinin / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Alexei Druzhinin / Sputnik via AFP

Márciusban még "csak" 62,9 százalék volt a visszaesés. A nyersanyag- és alkatrészhiány miatt egész Európában esnek az autóértékesítések, de az oroszokénál sokkal kisebb mértékben, Németországban például 22 százalékkal kevesebb új autót regisztráltak áprilisban, mint 20201 negyedik hónapjában.

Oroszországban 32 706 járművet adtak el áprilisban a márciusi  55 129 után, ami a februárinak már csak a fele volt, az elmúlt öt évre pedig a 150 ezer körüli havi értékesítés volt a jellemző.

A háború, a szankciók és a nyugaton Moszkva ellen fordult közhangulat miatt sok gyártó már nem is értékesít autókat, vagy alkatrészeket Oroszországban.

A Nissan-Renault csoport gyártotta Lada, az Oroszországban legnépszerűbb márka eladásai 78 százalékkal estek áprilisban. A francia Renault hatalmas nemzetközi nyomás alatt áll, hogy ők is hagyják el Oroszországot - írta a The Moscow Times.