A szankciósértés jelenleg a 27 tagállamból 12-ben minősül bűncselekménynek, emlékeztetett Didier Reynders igazságügyi biztos, így ennek megfelelően a büntetések sem azonosak. A bizottság ezt szeretné egységesíteni.

MUGLA, TURKEY - FEBRUARY 18: The 106m-long and 18m-high super luxury motor yacht Amadea, one of the largest yacht in the world is seen after anchored at pier in Pasatarlasi for bunkering with 9 fuel trucks, on February 18, 2020 in Bodrum district of Mugla province in Turkey. Amadea, the Cayman-flagged motor yacht, arrived from France and entered in Turkey passing through Greece. Amadeus's interior layout sleeps up to 16 guests in 8 cabins, including a master suite, a VIP stateroom, with a helipad. Osman Uras / Anadolu Agency (Photo by Osman Uras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Osman Uras / Anadolu Agency via AFP

Az Európai Unióban eddig orosz oligarchák tízmilliárd euró értékű vagyontárgyát és húszmilliárd euró értékű bankszámláját fagyasztották be, a jelenlegi szabályozás értelmében azonban ezeket csak akkor lehet elkobozni, ha tulajdonosukat a bíróság a szankciók elkerülése vagy más bűncselekmény miatt elítélte, de a vagyonnak ebben az esetben kapcsolódnia kell a bűntetthez. 

A javaslatot minden tagállamnak és az Európai Parlament többségének is el kell fogadnia.
A bizottság javaslata értelmében megkönnyítenék a bűnözők vagyonának elkobzását is, hogy azt még a bírósági döntés előtt befagyaszthassák, így lehetetlenné váljon a mozgatása. Brüsszel becslése szerint a bűnbandák évi 139 milliárd euró bevételre tesznek szert az EU-ban, amelynek csak két százalékát fagyasztják be a hatóságok, és ennek is csak  kevesebb mint a felét kobozzák végül el.