Megdöbbentőnek és elfogadhatatlan az a nyilatkozat, amelyben az ukrán energetikai miniszter tanácsadója arról beszélt, hogy bármi történhet a Barátság kőolajvezetékkel, amelyen keresztül az orosz kőolaj Magyarországra érkezik – jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Magyarország nem fogad el olyan javaslatot sem Brüsszelből, sem máshonnan, amely veszélyezteti a magyar energiabiztonságot –jelentette ki az államtitkár. Menczer elmondta, hogy az éves magyar kőolajfelhasználás 65 százaléka Oroszországból érkezik. 

Fuel,Gas,Pipeline,With,A,Knot,On,Background,Of,European
Fotó: Shutterstock

Ha az várják el Magyarországtól, hogy leváljon az orosz kőolajról, annak vannak objektív feltételei – fogalmazott. Magyarország két irányból kaphat kőolajat, vagy a Barátság, vagy az Adria vezetéken keresztül. Mint mondta,

a magyar kőolajfinomítói technológia az orosz olajra van beállítva, és a  technika átállításához 500-550 millió eurós beruházást kellene végrehajtani.

 Emellett növelni kellene az Adria vezeték kapacitását, ez 200 millió eurós beruházás.
Ha nem hajlandók ezt az összeget odaadni, akkor Magyarország javaslata az, hogy a hatodik uniós szankciós csomag a vezetékes kőolajszállításra ne vonatkozzon

 – hangsúlyozta az államtitkár.