Az Oishii Omakase Berries, az ínyencek kedvenc epre hamarosan a Whole Foods üzleteiben is kapható lesz és az ára is csökken – olvasható a Fastcompany tudósításában. 

A szállítás nehézségei miatt ennek azonban egyelőre csak a New York-iak örülhetnek, hiszen a városhoz közel, New Jersey-ben nyílik az Oishii legújabb, vertikális farm, mely gondosan kialakított mesterséges körülmények között termeszti a japán eredetű különleges eperfajtát.

eper
Fotó: chase hentges / Oishii

Szembemenve az általános drágulási hullámmal, a mindeddig 50 dolláronként 8 szem epret tartalmazó tálcákat 11 közepes méretű szemet 20 dollárért, 6 közepes szemet 11 dollárért vagy 3 szemet 6 dollárért kínáló ajánlatok váltják. A cég közlése szerint az egykori sörgyár területén kialakított, közel 7 ezer négyzetméteres termesztőhelység lehetővé teszi, hogy kiszolgálják a 2018 óta elérhető ételkülönlegesség iránti igényeket, ráadásul olcsóbban.

Ez leginkább annak köszönhető, hogy az új létesítmény robotika és automatizáció segítségével 60 százalékkal kevesebb energiát és 40 százalékkal kevesebb vizet használ a cég korábbi üzeménél.

Ezen a nyáron az eprek a Whole Foods New York NoMad negyedében található, reprezentatív üzletében jelennek meg, de a cég társalapítója, Hiroki Koga szeretné, ha idővel sikerülne további üzemek létrehozásával országos lefedettséget elérni. 2021 októberében Los Angelesben nyitott termesztőhelységet a vállalat, így az eprek szállításának nehézségei miatt egyelőre csak a két nagyvárosban érhetőek el.

A függőleges kertek területén az Oishii versenytársa, a Bowery Farms 14,99 dollárért kínál 8 szem epret, ám Koga szerint az ő termékük a felhasznált különleges japán fajták miatt más ízélményt adnak. A céget 2017-ben alapították és a 2021. márciusi, első finanszírozási körben 50 millió dollárt tudott összekalapozni.

A tervek szerint a későbbiekben paradicsom, dinnye és paprikai is nőhet a függőleges farmjaikon.

1398182405 NEW YORK, NEW YORK - MAY 19: Founder and CEO of Oishii Hiroki Koga (C) attends The Future of Everything presented by the Wall Street Journal at Spring Studios on May 19, 2022 in New York City. (Photo by Steven Ferdman/Getty Images)
Az Oishii Hiroki Koga (középen) alapítója és vezérigazgatója 2022. május 19-én New Yorkban. Fotó: Steven Ferdman / Getty Images