Nem csupán az internet sebességét gyorsíthatja fel az 5G, hanem a gazdasági fejlődést és a munkahelyteremtést is előmozdítjamondta Narendra Modi miniszterelnök az Indiai Távközlési Szabályozó Hatóság (TRAI) jubileumi ünnepségén. Továbbá szorgalmazta a kormány és az ipar együttműködését, hogy mielőbb ki tudják építeni a szükséges infrastruktúrát.

Az 5G technológia megjelenése nagy segítséggel lehet az indiai mezőgazdasági, oktatási, egészségügyi, infrastrukturális és logisztikai szektorban a miniszterelnök szerint, és 15 éven belül akár 450 milliárd dollárral is fellendítheti a dél-ázsiai ország gazdaságát.

Modi szerint a kormány az évek során elnyerte a globális befektetői közösség bizalmát, hiszen mindig gyorsan kezelte a távközlési szektor előtt álló főbb kihívásokat. Például néhány éve a Központ előterjesztette törvényjavaslatát a 2012-ben bevezetett visszamenőleges adómódosítás megszüntetéséről, ezzel segítve a brit Vodafone Group elhúzódó adóvitájának rendezését.

A miniszterelnök úgy látja, hogy míg a 2G-korszak a frusztráció és a politikai bénulás tünete volt, addig ezt követően képesek voltak átállni a 3G-re, majd kiépíteni a 4G-technológiát, és most már 5G-re és a 6G-re készülnek. Mindennek előmozdításában és a zökkenőmentes technológia átállásban kulcsfontosságú szerepet játszik a TRAI távközlési hatóság.