BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Peking: Washington eltúlozza a Kína jelentette fenyegetést

A kínai külügyminisztérium szerint az amerikai vezetés eltúlozza a Kína jelentette fenyegetést, miután Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kínát a nemzetközi rendre leselkedő legkomolyabb, hosszú távú kihívásnak nevezte.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján hamis információ terjesztésével vádolta meg Blinkent, aki csütörtökön ismertette az Egyesült Államok jelenlegi Kína-politikáját. A szóvivő szerint az amerikai külügyi tárca vezetője Kína belügyeibe avatkozik, és

megpróbálja elhitelteleníteni Kína belföldi és külföldi politikai intézkedéseit.

Vang tolmácsolta Kína súlyos elégedetlenségét és tiltakozását a Blinken csütörtöki beszédében elhangzottak ellen. A szóvivő szerint Washington célja Kína fejlődésének visszaszorítása az amerikai hegemónia és hatalom fenntartása érdekében.

Concept,Of,Trade,War,Between,Usa,And,China.,Two,Hands
Fotó: Shutterstock

Blinken csütörtöki beszédében azzal vádolta meg a Kínát kormányzó Kínai Kommunista Pártot, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök vezetése alatt belföldön elnyomóbbá, külföldön pedig agresszívabbá vált. Bár egyrészről elmondta, hogy az Egyesült Államok kész versenyt folytatni Kínával saját érdekei védelmében, és saját jövőképe kiépítése érdekében, leszögezte mindazonáltal, hogy

az amerikai félnek nem célja sem a konfliktus, sem új hidegháború kialakulása.

Blinken Kínát az egyetlen olyan országnak nevezte, melynek  szándékában áll megváltoztatni a nemzetközi rendet, és ehhez pedig egyre inkább rendelkezik az ehhez szükséges gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai erővel.

Vang Ven-pin erre a kijelentésre utalva elmondta, hogy ami az amerikai fél szabályokon alapuló nemzetközi rendnek nevez, valójában egy sor olyan törvény és szabály, amelyeket az Egyesült Államok néhány más országgal együtt alakított ki az amerikai vezetésű rend fenntartására.

Blinken beszédével egy időben Vang Ji kínai külügyminiszter éppen a csendes-óceáni szigetországokban folytat tíznapos látogatást, amelynek célja Kína kapcsolatainak erősítése a térséggel. Az Egyesült Államok, valamint egyebek mellett a csendes-óceáni szigetországokkal hagyományosan szorosabb kapcsolatot ápoló Ausztrália aggodalommal figyeli Kína diplomáciai tevékenységét a régióban.

Blinken csütörtöki beszédében megerősítette, hogy

az Egyesült Államok állásfoglalása Tajvannal kapcsolatban nem változott.

Leszögezte, hogy miközben az amerikai felet törvény kötelezi arra, hogy szükség esetén megfelelő fegyverekkel lássa el a Kína által saját területének tekintett szigetet, Washington elkötelezett az egy Kína politikája mellett. Az amerikai külügyminiszter elmondta, hogy

az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét, ugyanakkor ellenzi a status quo egyoldalú megváltoztatását bármelyik fél részéről.

Az amerikai külügyminiszter továbbá ismételten népirtással, és emberiség elleni bűntettekkel vádolta meg a kínai hatóságokat az északnyugat-kínai Hszincsiangban. Michelle Bachelet emberi jogi ENSZ-főbiztos jelenleg éppen látogatást tesz a területen, ahol a vádak szerint több, mint egymillió embert - ujgurokat és egyéb, zömében iszlám vallású kisebbségi nemzetiségből származókat - helyeztek akaratuk ellenére átnevelő táborokba. Kína minden ilyen vádat cáfol.

Tizenhét év óta először utazik Kínába az ENSZ emberi jogi főbiztosa

A nemzetközi szervezet 2018-ban azzal vádolta meg Kínát, hogy mintegy egymillió ujgurt zárt akarata ellenére politikai átnevelő táborokba. A kínai külügyi tárca vezetője szerint a látogatás lehetőséget teremt a valós helyzet tisztázására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.