Az Európai Parlament a múlt héten, az Európai Tanács kedden hagyta jóvá az Európai Bizottság javaslatát, hogy az egy évre függessze fel az ukrán exportra, köztük az acélexportra kivetett dömpingellenes és importvámot, és minden vonatkozó uniós védintézkedést. 

1398492989 KYIV, UKRAINE - MAY 21: People view a Russian tank and armoured vehicles that have been put on display in Saint Michaels Square for public viewing on May 21, 2022 in Kyiv, Ukraine. Following Russia's retreat from areas around the Ukrainian capital, signs of normal life have returned to Kyiv, with residents taking advantage of shortened curfew hours, businesses reopening, and foreign countries returning their diplomats. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Fotó: Christopher Furlong / Getty Images


A Tanács közleménye értelmében a lépéssel jelentős mértékben támogatják az ukrán gazdaságot, amelyre megsemmisítő csapást mért a kiprovokálatlan és igazságtalan háború. A cél megkönnyíteni Ukrajna unióba irányuló exportjának fellendítését, ami egyúttal enyhíteni fogja az ukrán termelők és exportőrök helyzetét is.
Az intézkedéssel az EU vám nélküli, teljes hozzáférést biztosít Ukrajnának az uniós piachoz. Az EU emellett intézkedéseket hoz a szárazföldi árufuvarozás megkönnyítésére, hogy segítse az ukrán termékek szállítását. Miután a lépést a parlament és a tanács is jóváhagyta, az megjelenik a közlönyben, és utána hatályba ép.