Németország ismét a szénerőművek felé fordulhat, ha Oroszország ezen a télen megszakítja a gázszállításokat – írja a The National.

Fotó: Kurucz Árpád

A Robert Habeck alkancellár gazdasági minisztériumának tisztviselői által kidolgozott tervek a legújabb fázisát jelentik Németország vészhelyzeti felkészülésének. A The National birtokába került jogszabálytervezetek lehetővé tennék, hogy bizonyos szénerőművek – az orosz gázszállítmányok leállása esetén – újra csatlakozhassanak az elektromos hálózathoz, annak ellenére, hogy működési engedélyük 2022-ben vagy 2023-ban lejár.

Az új törvények elegendő széntartalék fenntartását és olajtüzelésű villamosenergia-termelők készenlétben tartását is előírják az üzemeltetőknek. A szénerőművek vészhelyzetben 2024 márciusáig állnának rendelkezésre.

Minisztériumi források szerint a javaslatok nem változtatnak Olaf Scholz kancellár koalíciójának azon célkitűzésén, hogy 2030-ig fokozatosan megszüntessék a szénerőművek használatát Németországban. „A jelenlegi válságban ez fontosabb, mint valaha” – fogalmaztak. A kormány, amelynek zöldpárti miniszterek is tagjai, és amely az éghajlatváltozás elleni küzdelmet prioritásként kezeli, decemberi hivatalba lépésekor előrehozta a korábban kitűzött 2038-as határidőt.

A szén a leginkább környezetkárosító fosszilis tüzelőanyag.

A lapnak nyilatkozó források szerint azonban az üresen álló erőművek készenléti állapotban nem termelnének üvegházhatású gázokat. A magasabb készenléti szint miatt viszont rövid időn belül is bevethetők lennének. Az erőműveket akkor kapcsolnák vissza, ha a minisztérium kiadna egy rendeletet arról, hogy a gázkészletek fogytán vannak vagy hiány fenyeget.

Németország utolsó három atomreaktorával kapcsolatban nem merültek fel hasonló elképzelések,

azoknak az év végén le kell állniuk. A gazdasági minisztérium tanulmánya szerint az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása technikailag túlságosan nehéz volna, mivel az uránkészletek decemberben kifogynak, és a biztonsági tanúsítványok is lejárnak.

Habeck márciusban rendelkezett a vészhelyzeti energiatervek első szakaszáról, és energiatakarékosságra szólította fel az embereket. A kormány úgy véli, a nyárra elegendő gáz áll rendelkezésükre, de a jövő telet lehetséges kritikus pontként jelölték meg. Habeck szerint Németországnak nagyrészt sikerült kiváltania az orosz szenet és kőolajat, a kormány azonban nem számít arra, hogy 2024 előtt teljesen függetleníteni tudja magát az orosz gáztól.