A rizs nemzetközi ára – tizenkét havi csúcsot döntve – már az ötödik egymást követő hónapja emelkedik az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének legfrissebb adatai szerint. Számos élelmiszer ára, a búzától kezdve a húsokig és az olajokig, megugrott. Ennek hátterében számos tényező áll, többek között a műtrágya és az energia árának emelkedése az elmúlt évben, valamint az orosz-ukrán háború –  számolt be a CNBC.

A japán Nomura bank vezető közgazdásza, Sonal Varna elmondta, hogy a búzaár emelkedése miatt fellendülhet a rizs iránti kereslet, amely a meglévő készletek csökkenését eredményezheti. Hozzátette azt is, hogy a protekcionista intézkedések különböző okokból globális szinten növelik az árnyomást. A mezőgazdasági takarmány- és műtrágyaköltségek már most is emelkednek, az energiaárak pedig növelik a szállítási költségeket – tette hozzá.

Mindazonáltal a rizst érintő kockázatok még mindig alacsonyak, mivel a globális rizskészletek bőségesek, és az indiai termés várhatóan elegendő lesz ezen a nyáron.

This aerial view shows bags of rice at the launch of the largest rice pyramids in Abuja, Nigeria, on January 18, 2022. - The bags of rice which were planted and harvested by Rice Farmers Association of Nigeria (RIFAN) from states in Nigeria, are one million rice paddies stacked in 15 separate pyramids which is expected to solve the food crisis in Nigeria. (Photo by Kola Sulaimon / AFP)
Fotó: Kola Sulaimon / AFP

Mind Oroszország, mind Ukrajna jelentős búzaexportőr, és utóbbi kénytelen volt blokkolni a gabonakivitelt a háború miatt. A búza ára egy év alatt több mint 50 százalékkal emelkedett. Csak a múlt hét hétfőn 4 százalékkal drágult, miután az orosz hadsereg lerombolta Ukrajna egyik legnagyobb gabonaexportáló terminálját – írta ukrán forrásokra hivatkozva a Reuters.

A világ két legnagyobb rizstermelője, India és Kína a globális rizsmennyiség több mint felét adják, míg Vietnam az ötödik, Thaiföld pedig a hatodik helyen áll a Világgazdasági Fórum szerint. India májusban exporttilalmat vezetett be a búzára az ország általános élelmezésbiztonságra hivatkozva, és a búzára vonatkozó tilalom után néhány nappal a cukorra is korlátozásokat vezetett be.

David Laborde, a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet vezető kutatója szerint az áremelés sokkal előnyösebb lenne, mint bármilyen exporttilalom. Hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni egy olyan áremelkedés között, amely kompenzálja a magasabb költségeket és a gazdáknak kedvez, és egy olyan exporttilalom között, amely a világpiacon felfelé nyomja az árakat, a hazai piacokon viszont lefelé.

A rizstermelési költségek nagy részét az energiaköltségek teszik ki, amelyek világszerte emelkednek – tette hozzá Nafees Meah, a Nemzetközi Rizskutató Intézet dél-ázsiai regionális képviselője. A rizsár emelkedése azonban sokakat rosszul érintene Ázsiában, amely az alapvető élelmiszer legnagyobb fogyasztója.

A délkelet-ázsiai csendes-óceáni térségbeli országokat, mint Kelet-Timor, Laosz, Kambodzsa és olyan helyeken, mint Indonéziában sokan élelmezési gondokkal küzdenek, akiket súlyosan érinthet majd, ha az árak tartósan magasak maradnak

– mondta Nafees.

Az ENSZ élelmiszerár-indexe szerint az árak jelenleg 75 százalékkal a járvány előtti szintek felett vannak. Az élelmiszertermelés költségeinek körülbelül egyharmada az energiához kapcsolódik, és a műtrágya előállítása a legköltségesebb.