Csökkenti a járatok számát a nyári csúcsidőszakban az easyJet fapados légitársaság, mivel a repülőterek a létszámhiány miatt mérsékelték a napi forgalmat – számolt be róla a Reuters.

A brit légitársaság tájékoztatása szerint a várt kapacitás körülbelül 87 százaléka lesz a 2019-es szintnek a június végvel záruló második negyedévben, és előrejelzéseik alapján 90 százaléka lesz a szeptember végéig tartó harmadik negyedévben.

Az előző hónapban már azt közölték, hogy ebben a negyedévben már a 2019-es kapacitás 90 százalékát és a negyedik negyedéveben 97 százalékát fogják működtetni.

Airbus A320 from easyjet
Fotó: Horst Galuschka / DPA / AFP

A vezérigazgató Johan Lundgren nyilatkozatában sajnálatát fejezte ki, hogy a légitársaság nem tud az utasok elvárásainak megfelelő szolgáltatást nyújtani. 

A rugalmasság érdekében továbbra is fenntartottunk napi 1700 járatot az utóbbi hetekben, de ennyi nehézség közepette nem lehetett elkerülni a járattörléseket

–nyilatkozta.

Minden járatot töröltek a brüsszeli repülőtéren

A Budapestről induló hétfői járatokat is érinti a sztrájk.

Lundgren hozzátette, hogy a légitársaság azért most csökkenti a járatok számát, hogy megbirkózzon a repterek által nyújtott kihívásokkal és rugalmasabbá tegye a menetrendjét. Ezeknek az intézkedéseknek a legfőbb célja, hogy csökkentsék az aznapi járattörlések szükségességét.
Az európai légitársaságok és repterek munkavállalók ezreit bocsátották el a kornavírus-világjárvány alatt, és emiatt felkészületlenül érte őket a korlátozások feloldása után megnövekedő kereslet és utazási kedv. Az easyJet közleménye szerint az áprilisi és májusi utasszámok hétszer magasabbak voltak, mint az előző év azonos hónapjaiban.

A londoni Gatwick repülőtér, ahol az easyJet a legjelentősebb légitársaság, pénteken bejelentette, hogy korlátozni fogja a járatok számát a folyamatos munkaerőhiány miatt, így júliusban napi 825, augusztusban pedig 850 járat indulhat a reptérről, hogy elkerüljék a káoszt és az aznapi járattörléseket. Általában napi 900 járatot üzemeltetnek az augusztusi csúcsnapokon.