Az ezzel kapcsolatos hivatalos nyilatkozat rámutat arra, hogy mivel az amerikai kongresszus megvonta a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény státuszát Oroszországtól,

Biden úgy döntött, hogy 35 százalékra emeli a vámot azokra a termékekre, amelyeknek az importját még nem tiltották be.

Az elnök hangsúlyozta, hogy ez a lépés összhangban van az Egyesült Államok külpolitikai érdekeivel.    

Konkrétan még nem nevezték meg, hogy mely termékeket sújt a 35 százalékos vám, de röviddel korábban a Fehér Ház azt közölte, hogy

több mint 570 áruról van szó, 2,3 milliárd dollár értékben.

US First Lady Jill Biden looks on as US President Joe Biden signs the Bipartisan Safer Communities Act into law, in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, on June 25, 2022. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Fotó: Stefani Reynolds / AFP

Joe Biden április 8-án írta alá az Oroszországgal és Fehéroroszországgal fenntartott normális kereskedelmi kapcsolatok felfüggesztéséről, valamint az ukrajnai helyzetre tekintettel az Oroszországból származó energiaimport betiltásáról szóló, a kongresszus által már jóváhagyott törvényjavaslatokat. A normális kereskedelmi kapcsolatok felfüggesztése azt jelenti, hogy az orosz és a fehérorosz importot megfosztják a legnagyobb kedvezményes elbánástól az amerikai piacon. Ezzel az Egyesült Államok kormányát feljogosítják arra, hogy magasabb vámokat vessen ki az orosz és a fehérorosz árukra, mint a többi országra, amely tagja a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO).

Az intézkedések 2024. január 1-ig szólnak,

de az amerikai elnöknek lehetősége van arra, hogy helyreállítsa a normális kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal és Fehéroroszországgal.