A hivatalos adatok szerint a 6,9 milliós Szerbiában a foglalkoztatottak száma meghaladja a kétmilliót, közülük több mint 350 ezret minimálbéren dolgoztatnak. Némelyüknek lehet némi fekete bevétele is, de a számadat akkor is lesújtó. 

A jelenleg nettó 35,4 ezer dinár, azaz 121,6 ezer forint, míg április adatok szerint az átlagbér 73 ezer dínár, vagyis 250 ezer forint. 

NIS, SERBIA - JUNE 26: A view of the construction works as Serbian President Aleksandar Vucic makes inspections at Morovo Corridor, undertaken by the Turkish company Enka, to make inspections in Serbia's Nis on June 26, 2022. Sasa Djordjevic / Anadolu Agency (Photo by SASA DJORDJEVIC / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: SASA DJORDJEVIC / Anadolu Agency via AFP

Legutóbb január 1-jétől emelték a minimálbért, akkor 9,4 százalékkal. Azóta viszont az két számjegyűre duzzadt, s májusban már 10,4 százalékos volt az éves drágulás üteme. Egyre többen sürgetik, hogy az eddigi gyakorlatot, ami szerint évente egyszer szabták meg a minimálbért, legalább évi kétszerire módosítsák. 

A szerb köztársasági elnök a napokban bejelentette, hogy az állam a minimálbér jelentős, 12, 13, esetleg 14 százalékos emelését tervezi. Aleksandar Vučić szerint bármelyiket választják, annak terheit nem a munkáltatók, hanem az állam vállalja majd magára. Az inflációt kompenzáló béremelésre számítások szerint 121 milliárd forintnak megfelelő dinárra lesz szükség. Az viszont nem derült még ki, hogy általánosságban, minden kifizetésre, vagy csak a minimálbér esetében emelkedik-e a jövedelem adómentes része, valamint ehhez kapcsolódó járulékok egy része.

A Szerbiai Független Szakszervezetek Szövetsége azt szeretné elérni, hogy a nettó minimálbért évente kétszer módosítsák. Ha például most 14 százalékkal megnövelnék, az nagyjából 39 ezer dinárt (134 ezer forint) jelentene. Ez még mindig kevesebb, mint a normális megélhetés küszöbét jelentő minimális fogyasztói kosár értéke, amely márciusban már meghaladta a 42,5 ezer dinárt (146 ezer forint).

Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkaadók Szakszervezetének tiszteletbeli elnöke rámutatott, hogy a munkaadók már tavaly ősszel foglalkoztak a minimálbér évi kétszeri meghatározásának lehetőségével, és elvileg nincs ellenvetésük. Felhívta azonban a figyelmet, hogy a minimálbér évi kétszeri korrekciójának kigazdálkodása a munkaadók számára komoly gondot jelenthet az emelkedő energiaárak, valamint más termelési költségek nem várt növekedése miatt is. 

Az Eurostat adatai szerint a minimálbér a régióban található országokban legalább 500 eurót tesz ki. Csak Koszovóban és Albániában rosszabb valamivel a helyzet, Boszniában hasonló, Törökországban, Bulgáriában és Észak-Macedóniában pedig magasabb a minimálbér, mint Szerbiában.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak nyers számok, amiből nem derül ki, hogy az egyes országokban ebből hány kilogramm húst, kenyeret, mennyi üzemanyagot lehet vásárolni.