Az évtizedek óta leggyorsabban emelkedő jelzáloghitel-kamatlábak olyan hirtelen hűtötték le az amerikai lakáspiacot, hogy az iparágat totális meglepetésként érte. A vállalkozók, akik különféle trükkökkel eddig mesterségesen korlátozták az eladásokat, hogy a házakat a legmagasabb ajánlatot tevőnek árverezzék el, egyre több eladatlan lakóházzal küszködnek.

Real,Estate,Loans,Concept,,Money,With,House,Shadow
Fotó: Shutterstock / Shutterstock


A texasi Austin és a Tennessee állambeli Nashville metropoliszokban például a Redfin ingatlancég szerint az egy évvel korábbihoz képest megnégyszereződött a csökkentett árú, új építésű lakások száma. Phoenixben ugyanez megháromszorozódott, míg a floridai Tampa térségében megduplázódott.

"A vállalkozó már nem mondhatja, hogy fizess, vagy menj tovább" - mondta Nicole Freer, egy houstoni ügynök, aki 2000 és 20 000 dollár közötti árcsökkentésekkel kínálja az új otthonokat. "A menedzsereink újra engedélyezték, hogy tárgyaljunk a vevőkkel" – teszi hozzá.

Az amerikai lakáspiacon végbemenő gyors változás egyenes következménye a jegybank szerepét betöltő Fed határozott kamatemeléseinek, ami a lakáshitelek költségeit 2008 óta a legmagasabb szintre vitte fel -  írja a Bloomberg. A Compass és a Redfin ingatlanközvetítő cégek éppen ezen a héten a közölték, hogy munkahelyeket építenek le, miközben a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a megkezdett lakásépítések száma egy éve a legalacsonyabb szintre esett, és a lakásépítők szentimentje kétéves mélyponton van.

Az építőipari cégek részvényárfolyamait követő S&P Supercomposite Homebuilding Index 42 százalékkal zuhant eddig idén, messze meghaladva a teljes S&P 500-as tőzsdemutató 23 százalékos esését.

Az építőipari vállalkozók, akiknek tavaly még akkora hatalmuk volt, hogy az emberek éjszakákon át álltak sorban az általuk kínált lakásokért, most a csökkenő kereslettel, valamint a magas anyag- és munkaerőköltségekkel küzdenek. Mivel ráadásul a Fed a következő hónapokban további nagy kamatemeléseket jelez, alig várják, hogy aláírják az adásvételi szerződéseket, mielőtt a lakást keresők még jobban eltűnnek.

A floridai Sarasotában a leendő vásárlók azért haboznak, mert a házak építése sokáig tart, és nem lehet tudni, hogy a hitelfelvételi költségek hol fognak landolni, mire elkészülnek - mondta Donnette Herring, a Keller Williams ingatlanügynöke."Az egyszerűen idegessé teszi őket" - folytatta Herring.

A változás azonban éppen csak megkezdődött egyelőre, a helyzet régiónként eltérő, sőt vannak még olyan területek, ahol a kereslet még mindig magasan meghaladja a kínálatot. Az árcsökkentés helyett pedig sok vállalat inkább ösztönzőket kínál, például ingyenes fejlesztéseket, pénzt a zárási költségekhez, vagy támogatott jelzáloghitel-kamatlábakat.

A piac azonban gyorsan változik, mondta Ali Wolf, a Zonda vezető közgazdásza. Cége, amely az új építkezéseket követi nyomon, május vége felé kezdett először az árcsökkentésekről hallani.