Németország 5-10 milliárd eurós mentőcsomagot készít a Gezprom Germania megmentésére – írja a Reuters saját és a Bloomberg forrásaira hivatkozva.

A lap szerint ugyan a pénzügyi mentőcsomag részleteiről még folynak a tárgyalások, azt akár már a hét folyamán bejelenthetik. A kiszivárgó információk alapján a német állam tulajdonában lévő KfW Bankon keresztül juthat jelentős kölcsönhöz a Gazprom korábbi leányvállalata, amit nem sokkal az orosz-ukrán háború kirobbanását követően, április elején függetlenítettek az anyacégtől, majd német állami felügyelet alá került.

Gazprom headquarters in Berlin
Fotó: Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance /AFP

A Reutersnek nyilatkozó kormányzati forrás szerint az állami támogatás egy olyan a gazdasági „védőernyő-program” keretében érkezhet, amit még tavasszal dolgozott ki a gazdasági és a pénzügyi tárca a háború hatásaitól sújtott vállalatok támogatására.

A gázkereskedelmi mellett -tárolási és -szállítási tevékenységet is végző energiacégnek azért van szüksége tőkeinjekcióra, hogy megőrizhesse döntő szerepét a régiós gázpiacon. 

A vállalatnak az ügyfelek megtartása és a zavartalan működés fenntartása mellett ugyanis a magas gázárak is egyre jelentősebb kihívást jelentenek, mivel a Gazprom Németországból való kivonulása óta az azonnali piacról kénytelen gázt vásárolni szerződéses kötelezettségeinek teljesítéséhez. 

A németországi spot árak viszont egy év alatt háromszorosára ugrottak a pandémiát követő gyors keresletbővülés, valamint az ukrajnai katonai konfliktus következtében. A mentőcsomagról szóló híreket hivatalosan nem erősítette meg a Reutersnek sem a szövetségi kormány, sem a KfW.