Az gyógyszerszabályozó hatósága kedden bejelentette, hogy tesztelésképpen megkezdte a Bavarian Nordic himlőoltásának alkalmazását a majomhimlő megelőzésére. A dán biotechnológiai vállalat Imvanex vakcináját már engedélyezték Európában himlő ellen, de a majomhimlős esetek kezelésére csak saját felelősségre lehetett alkalmazni. Ezzel szemben az Egyesült Államokban már engedélyezték az oltást himlő és majomhimlő ellen is, ahol Jynneos néven fut.

Múlt hétig már több mint 3400 megerősített majomhimlős esetet és egy halálesetet jelentettek az Egészségügyi Világszervezetnek, ennek többségét Európában regisztrálták. 

Az Európai Gyógyszerügynökség így megkezdte az uniós felülvizsgálatot olyan laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján, amelyek bizonyították, hogy a vakcina a majomhimlő vírusát célzó antitestek termelődését váltja ki – írja a Reuters

24 May 2022, Bavaria, Planegg: The logo of the biotechnology company Bavarian Nordic is seen on a sign on a company building. Bavarian Nordic is the manufacturer of Imvanex, a vaccine against smallpox. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: SVEN HOPPE / dpa Picture-Alliance via AFP

Annak érdekében, hogy mielőbb meg tudják fékezni a fertőzés terjedését, a szabályozó javasolta, hogy importáljanak az Egyesült Államokból is oltóanyagot, ezzel is bővítve a szűkös európai ellátást. Emellett június elején az Európai Unió már aláírt egy megállapodást a Bavarian Nordic vállalattal mintegy 110 000 adag majomhimlő elleni vakcina szállításáról.