Joe Biden amerikai elnök célja, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsék a nikotin mennyiségét a cigarettákban - írta meg a BBC.

A cél, hogy a függőséget okozó szint alá vigyék a nikotint a cigiben.

Egyelőre annyi biztos, hogy az intézkedést nehéz lesz átvinni a dohányipari cégek miatt.

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) szerint a dohányzás továbbra is az egyik vezető halálok az országban. Adataik szerint

évente 480 ezren halnak meg az USA-ban a szövődményei miatt.

Warning strike in Ilsenburg
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A cigarettákban található nikotin erősen addiktív vegyi anyag, így csökkentése visszafogná a függők számát. Pontosan ebből az okból alkotott meg egy javasolt termékszabványt az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA), amiben egy maximális szintet határoznának meg a gyártóknak, aminél több nikotin nem kerülhetne a cigikbe, illetve ezzel együtt bizonyos dohánytermékek forgalmazását le is állítanák.

Ha a dohánytermékek nem okoznak majd függőséget, az életeket menthet a jövőben

- mondta Robert M. Califf, az FDA biztosa.

Becslések szerint 2020-ban majdnem 31 millió felnőtt dohányzott az Egyesült Államokban. A felmérések azt mutatták ki, hogy a dohányosok 87 százaléka 18 éves kora tájékán kezdett el cigarettát szívni.

A mostani nikotincsökkentési programot az után kezdték el megtervezni az USA-ban, hogy a Biden-adminisztráció célul tűzte ki az év elején, hogy

a rákos halálesetek számát a következő 25 évben legalább 50 százalékkal csökkenteni akarják.

A kampányt Cancer Moonshot névre keresztelték.

A Washington Post arról írt, hogy legalább egy évbe fog telni, mire a FDA elkészül a jogszabálytervezettel és onnantól még beláthatatlan ideig fog tartani, mire a szabályozás átjut a törvényalkotási procedúrán, már ha egyáltalán ez sikerülni fog neki. Arra lehet számítani, hogy az ellenzék, illetve a dohány lobbi folyamatosan gáncsolni fogja a terv megvalósulását.