Kibertámadást kíséreltek meg Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke ellen – írja az EKB keddi közleménye alapján a MarketWatch

A központi bank közlése szerint az incidensre a „közelmúltban” került sor, de az elkövetők nem jártak sikerrel, nem tudtak ugyanis érzékeny információkat szerezni – válaszolta az eurózóna központi bankjaként működő szervezet a Business Insider jelentésével kapcsolatban kiküldött e-mailes kérdésekre.

Lagarde Merkel
Fotó: NurPhoto via AFP

Hozzátették, hogy a támadást „gyorsan azonosították és megállították”, de a folyamatban lévő vizsgálat miatt több részletet nem osztottak meg az esetről.

A Business Insider név nélküli források alapján arról számolt be, hogy Lagarde-ot SMS-ben kereste meg valaki egy olyan telefonszámról, amely Angela Merkel volt német kancellárhoz tartozónak tűnt, és amelyben azt üzenték az EKB vezetőjének, hogy Merkel WhatsAppon keresztül szeretne vele kommunikálni, mert az biztonságosabb lenne.

A lap beszámolója szerint Lagarde ezt követően telefonon felvette a kapcsolatot Merkellel, hogy megbizonyosodjon róla, a volt német kancellár valóban WhatsAppon keresztül akar-e beszélni vele. A Business Insider szerint bárki is állt a kísérlet mögött, nyilvánvalóan az volt a célja, hogy átvegye az ellenőrzést különböző prominens személyiségek WhatsApp- és más üzenetküldő alkalmazásainak fiókjai felett.