A világ számos pontjához hasonlóan Kínát sem kíméli a nyári meleg, idén azonban a szokásosnál is jóval nagyobb a hőség.  Hszincsiang tartomány legutóbbi hőhullámai különösen nagyok és hosszúak: a régió déli és keleti részén, Franciaországnál kétszer nagyobb területen tart már 10 napja a szélsőséges időjárás, pénteken már 40 fok fölé emelkedett a hőmérséklet – írja a CNBC. Mindez azért jelent problémát, mert a hosszan tartó magas hőmérséklet miatt gyorsabban olvasnak a gleccserek a hegyvidékes területeken, amely villámárvizeket, földcsuszamlásokat okoz már most is a tartományban, és ezek a gyors árvizek a gátakat is fenyegetik. 

(130812) -- JIUJIANG, Aug. 12, 2013 (Xinhua) -- Villager Lyu Longjie checks dried-up cotton stalks at his field in Qianjin Village of Jiujiang County, east China's Jiangxi Province, Aug. 12, 2013. A lingering drought has left over 1.52 million people short of drinking water in the province. The local meteorological observatory in Jiujiang continued to issue red alert on heat on Monday. (Xinhua/Hong Xianzhi) (wjq) (Photo by Hong Xianzhi / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Hong Xianzhi / Xinhua via AFP

Ezek a nagy hőhullámok a mezőgazdaságra is jelentősen hatnak, például a gyapotra. Tekintve, hogy a világ gyapottermésének az ötöde ebből a tartományból származik, így a lokális problémát már nem lehet globális hatások nélkül vizsgálni. A gyapot ráadásul rendkívül vízigényes növény - egyes becslések szerint 20 ezer liter vízre van szükség egy kiló gyapot előállításához - így különösen nagy probléma a hőség és a szárazság.