Az Ukrinform számolt be arról, hogy Szlovákia MiG29–es vadászgépeket és tankokat biztosíthat Ukrajnának, Csehország pedig addig nyújt segítséget Szlovákiának a légterük ellenőrzéséhez, amíg az Ukrajnának biztosított gépek helyett meg nem kapják az ígért–16-os harci gépeket – nyilatkozta Eduard Heger és Petr Fiala szlovák és cseh miniszterelnök vasárnap.

A szlovák kormány júniusban kért segítséget cseh szomszédaitól a szlovák légtér ellenőrzéséhez az F–16-os vadászgépek késése miatt – emlékeztetett Heger. Hozzátette, hogy Szlovákiának egész évben szüksége lesz a csehek katonai támogatására.

Eduard Heger miniszterelnök kijelentései azután hangzottak el, hogy védelmi minisztere a múlt héten bejelentette, hogy Pozsony 152 darab, 1,6 milliárd euró értékű páncélozott járművet vásárol Ukrajnának. Június közepén Szlovákia azt is bejelentette, hogy több Mi–17-es helikoptert és több ezer Grad rakétát adományoz Kijevnek. Pozsony korábban más katonai felszerelést és lőszert adományozott, köztük az S–300-as légvédelmi rendszert. 

3168448 08/05/2017 Ukrainian President Petro Poroshenko flies a Mikoyan-Gurevich MiG-29 fighter. The image is a handout provided by a third party. Only for internal editorial use. Archiving, commercial use and advertising are prohibited. Nikolay Lazarenko/President of the Ukraine Press-Service (Photo by Nikolay Lazarenko / President of the Ukraine Press-S / Sputnik via AFP)
Petro Porosenko ukrán elnök repül egy Mikojan–Gurevics MiG–29-es vadászgéppel 2017. május 8-án
Fotó: Nikolay Lazarenko / Sputnik via AFP

Csehország segítséget fog nyújtani szomszédainak, és szeptembertől cseh repülőgépek járőröznek Szlovákia légterében

– hangsúlyozta Petr Fiala cseh kormányfő.

Addig biztosunk segítséget Szlovákiának, amíg meg nem kapják az új repülőgépeket. Cserébe mi is elvárjuk, hogy segítséget kapjunk tőlük, ha problémáink adódnak

– nyilatkozta Fiala. Hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak fegyverekkel kell ellátnia Ukrajnát, hogy harcolni tudjon függetlenségéért és az európai biztonság fenntartásáért. Szükség esetén a Cseh Köztársaság az ukrán katonák kiképzésében is szerepet vállalhat – tette hozzá.

Lengyelország márciusban jelentette be, hogy kész azonnal és ingyenesen átadni az összes MiG–29-es repülőgépét az amerikai kormánynak, hogy a gépeket az ukrán légierő használhassa az orosz invázió visszaverésére, és felszólították a többi NATO-tagállamot, hogy ha vannak MiG–29-es gépeik, hasonlóan járjanak el. Akkor azonban az Egyesült Államok nem egyezett bele ebbe, és végül az egész terv dugába dőlt. 

Fotó: VG