Lengyelország kész azonnal és ingyenesen átadni az összes MiG-29-es repülőgépét az amerikai kormánynak, hogy a gépeket az ukrán légierő használhassa az orosz invázió visszaverésére 

jelentette be a lengyel kormány. Emellett felszólították a többi NATO-tagot, hogy ha vannak MiG-29-es gépeik, hasonlóan járjanak el.

Lengyelország arra kéri az Egyesült Államokat, hogy hasonló képességekkel rendelkező használt repülőgépeket bocsásson rendelkezésére, amelyek megvásárlásáról Varsó kész azonnal megállapodni. 

Az USA amerikai F-16-os vadászgépekkel pótolja a MiG-eket.

A lépés Mateusz Morawiecki lengyel és Boris Johnson brit miniszterelnök közötti, hetek óta tartó egyeztetések eredménye. Korábban a román és a lengyel vadászgépek átadásával kapcsolatos problémaként felmerült, hogy azok kezelőszervei és műszerei az elmúlt évtizedekben olyan jelentős átalakításokon estek át, hogy a MiG-eken kiképzett ukrán pilóták nem tudják majd használni őket.

Morawiecki ezen túlmenően további szankciókat sürget, és kormánya támogatja az Európába irányuló orosz energiaimport teljes embargóját. 

Putyin háborús gépezetét csak nagyon erős szankciókkal lehet megállítani

– mondta.