John Kirby, a Pentagon szóvivője közleményében úgy fogalmazott, az a kilátás, hogy a vadászgépek egy németországi amerikai és NATO-bázisról indulva „olyan légtérbe repülnének, amely Oroszországgal Ukrajna miatt vitatott légtérben van, komoly aggodalmakat vet fel az egész NATO-szövetség számára”.

„Folytatjuk a konzultációt Lengyelországgal és más NATO-szövetségeseinkkel erről a kérdésről és az ezzel járó nehéz logisztikai kihívásokról, de nem hisszük, hogy Lengyelország javaslata tartható” – mondta Kirby.

Fotó: Shutterstock

Korábban Varsó közölte, készen áll arra, hogy áthelyezze az összes MiG–29-es típusú vadászgépét a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket – derült ki a Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter által jegyzett keddi közleményből.

Varsó egyúttal azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az átadandó vadászgépekhez hasonló képességű repülőket szállítsanak Lengyelországnak. Lengyelország kész azonnal egyeztetni e gépek beszerzésének feltételeiről – írták.

A lengyel kormány a közlemény szerint arra szólít fel más, MiG–29-es vadászrepülőgéppel rendelkező NATO-tagállamot, hogy hozzá hasonló módon járjon el.