A tokiói székhelyű Sony április-júniusi profitja 218 milliárd jen (1,6 milliárd dollár) volt, szemben az egy évvel korábbi 212 milliárd jennel – írja a Bloomberg a japán vállalat közleményére hivatkozva. A cég profitja 3 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben.

A Sony elsősorban a PlayStation konzolokról és a Bravia televíziókról ismert, továbbá birtokolja Columbia Pictures stúdiót. Saját streaming szolgáltatással is rendelkezik.

Az értékesítés a videojátékok és a technológiai szolgáltatások területén csökkent, mivel világszerte feloldották vagy enyhítették a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat. Ennek következtében az emberek kevesebbet játszottak, és így kevesebb gaming terméket vettek – mondta Hiroki Totoki pénzügyi igazgató.

A Sony játék eladásai a legutóbbi negyedévben csökkentek, miközben a szoftverfejlesztés költségei emelkedtek. A PlayStation 5 gyártását a chip hiány is lassította, emiatt a szállítások lassulása fékezheti a konzolok iránti érdeklődését. A vállalat azonban arra számít, hogy az év későbbi szakaszában megjelenő nagy játékcímek élénkítik az eladásokat. Bár a közlemény nem tért ki rá, de a szankciók miatt a Sony is kivonult az orosz piacról, így bukta az ottani bevételeit. 

The logo of Japanís Sony is displayed at an entrance of the companyís headquarters in Tokyo on August 4, 2020. - Sony said on August 4 its net profit surged 53.3 percent in the first quarter, but warned annual profits were likely to see double-digit falls as the coronavirus pandemic continues to cloud the forecast. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)
Fotó: Kazuhiro Nogi / AFP

Totoki szerint a globális gazdasági lassulással kapcsolatos aggodalmak ellenére a streaming üzletág várhatóan stabil marad. A Sony zenei üzletága továbbra is erős, többek között Harry Styles és Doja Cat albumai különösen jól fogytak.

A kritikusok által nem kedvelt, a nézők között pedig vegyes fogadtatásban részesült Morbius jól teljesített a pénztáraknál. A Sony reméli, hogy a Brad Pitt főszereplésével augusztusban bemutatásra kerülő Bullet Train is nyereséges lesz. A vállalat várakozásai szerint a teljes pénzügyi év nyeresége 800 milliárd jenre (6 milliárd dollár) csökken az előző évi 882 milliárd jenről.