Júniusban a vártnál gyorsabb ütemben, 9,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az USA-ban az előző év azonos időszakához képest, a havi áremelkedés 1,3 százalék volt. Az áremelkedést az energiaárak húzták, de a lakhatási költségek is gyorsan, 5,6 százalékkal nőttek. A Goldman Sachs (GS) elemzése meg is jegyzi, hogy a lakbérek inflációja 36 éves csúcsra szökött fel. A GS szerint a gazdaság biztonságos lelassulásának esélye immár elszállt, 

a Fed maximum annyit tehet, hogy minél gyorsabban recesszióba löki az amerikai gazdaságot, hogy megelőzze az inflációs várakozások elszállását, egy ár-bér spirál kialakulását. 

Kanada már jelzett: a központi bank szerdán 100 bázisponttal emelte irányadó kamatát. A Fed következő kamatdöntő ülése július 27-én esedékes. Az irányadó kamatra vonatkozó határidős ügyletek a júliusra 85 bázispontos emelést áraztak az amerikai reggeli, a júniusi inflációs jelentés utáni időszakban. Ez azt jelenti, hogy a piac biztosra veszi a következő 75 bázispontos szigorítást, de nem zárja ki azt sem, hogy ennél nagyobb lesz a kamatemelés. 

Federal Reserve Governor Jay Powell's Sway To Widen In Trump Era Of Less Dodd-Frank Rules
Sötét árnyak gyülekeznek Jay Powell Fed elnök dolgozószobájában - Fotó: Bloomberg/Getty Images

Pár órával az inflációs adat nyilvánosságra hozását követően a chicagói CME FedWatch szolgáltatása a piaci adatok alapján 51 százalékos valószínűséget adott egy 100 bázispontos szigorításnak júliusban. Utoljára ilyesmire példa a mostanában gyakran hivatkozott Volcker-érában volt, amikor Paul Volcker, akkori Fed elnök a ‘80-as évek elején drákói szigorral törte le a fogyasztói árak elszabadulását. 1982-ben egy hónap alatt az irányadó kamat 13,22 százalékról 14,78 százalékra emelkedett.  

A Morgan Stanley (MS) értékelése ugyanakkor megjegyzi, hogy míg a maginfláció továbbra is aggasztóan magas, a teljes index az enyhülés jeleit mutatja. Az energia áremelkedése júliusban szelídülhet, csökkennek az árupiaci jegyzések és a kiskereskedelmi üzemanyag árak. 

Így a nyolcadik hónapban jelentősen csökkenhet az  

A kötvénypiacok a júniusi adat közzététele után a szokásos Fed-pánik forgatókönyvet követték. A rövid lejáratú állampapírok hozama megugrott, a hosszabb lejáratoké csökkent. A kétéves lejáratú állampapír hozama 15 bázisponttal haladta meg a 10 évest az amerikai délelőtti kereskedelemben – vagyis inverzebbé vált a hozamgörbe - klasszikus recessziós jelzés ez.