Történelmi csúcsra ugrott az amerikai gázolaj kivitele, a világpiac minden mennyiséget felszív 

– írja a Bloomberg. Júliusban eddig napi 1,39 millió hordó dízelolaj hagyta el a Mexikói-öböl partját, ami mintegy 10 százalékot ver a 2017 júliusában felállított korábbi rekordra – idézi a hírügynökség a Vortexa elemző céget, amely 2016-ban kezdte el követni az adatokat. A benzinnel együtt az Egyesült Államok partjait elhagyó üzemanyagexport július első felében meghaladta a napi 2 millió hordót, ami szintén új rekord.

Male,Worker,Inspection,At,Steel,Long,Pipes,And,Pipe,Elbow
Fotó: Shutterstock

Az erős exportadatok rávilágítanak, hogy a világ még mindig mennyire függ a mezőgazdaságot és ipart működtető amerikai üzemanyagtól. 

Az Egyesült Államokban ugyan – a Bloomberg szerint – a legtöbb jármű benzinnel működik, ám másutt a gázolaj játssza ezt a szerepet, ezért – mivel a kereslet továbbra is meghaladja a kínálatot – a beszerzésére fordított erőfeszítések érthetően egyre fokozódnak.

Az amerikai dízelkivitel nagy része Mexikóba, Brazíliába, Chilébe és Argentínába irányul. Latin-Amerika egyes részein üzemanyagválság bontakozott ki, amely több esetben is erőszakos tüntetésekhez és politikai felforduláshoz vezetett. Ezek az országok az elmúlt hónapokban ezért növelték az amerikai gázolaj importját.

Latin-Amerikán kívül a transzatlanti dízelolaj-export is lendületbe jött az európai piacon – az orosz szállítások kiesését követően – megélénkülő kereslet és a fuvardíjak csökkenése nyomán.

A gázolajexport erősödése az amerikai töltőállomások áraiban is megmutatkozik. Az AAA autóklub szerint a dízel kiskereskedelmi átlagára az elmúlt hónapban csupán 3,6 százalékkal csökkent, míg a benziné 8,7 százalékkal zuhant.

Az erős dízelpiac a finomítói árrést is javítja, mely pénteken elérte a hordónkénti 44 dollárt. 

Nem csoda, hogy a finomítók rekordütemben dolgoznak az Egyesült Államokban, miközben a hazai benzinkereslet lanyhult. A Mexikói-öböl-menti finomítók a múlt héten kapacitásuk 98,1 százalékán zakatoltak, ami 2018 decembere óta a legmagasabb érték az amerikai Energiainformációs Hivatal adatai szerint.