Tömeges tesztelések elé néz Sanghaj, ahogy ismét megugrottak a Covid–19-esetszámok Kína pénzügyi-gazdasági központjában. Úgy tűnik, az új koronavírus-alváltozatok ismét próbára teszik az ország zéró Covid-politikáját, miközben országszerte csaknem 30 millió embert érintenek a szigorúbb járványkorlátozások, ahogy a hatóságok próbálják megfékezni a vírus terjedését.

A health worker waits to test people for the Covid-19 coronavirus on a street next to a residential area in the Jing'an district of Shanghai on July 5, 2022. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Fotó: Hector Retamal / AFP

Május vége óta vasárnap regisztrálták a legtöbb új fertőzést az országban, 352 esetet jelentettek, miközben a napi szám 300 felett mozgott az elmúlt héten.

Sanghajban több mint hatvannal nőtt az új fertőzések száma, pedig alig több mint egy héttel ezelőtt még egyetlen esetről sem számoltak be. A hirtelen megugrás, valamint a pénteken regisztrált BA.5-ös variáns aggodalmat kelt a lakosságban, félnek, hogy a vezetés újra több hónapos lezárásokat rendelhet el, holott a korábbiak is nagy hatással voltak az ország gazdaságára és a globális ellátási láncra. Akkor a Világbank is csökkentette növekedési prognózisát, a korábbi 5 százalék feletti bővülés helyett már csak 4,3 százalékos GDP-növekedést vártak a kelet-ázsiai gazdaságtól. Ahhoz, hogy elkerüljék a további visszaesést, és mielőbb megfékezzék a járvány terjedését, a héten keddtől csütörtökig tömeges tesztelést végeznek a hatóságok a 25 millió lakosú városban.

A health worker takes a swab sample from a man to test for the Covid-19 coronavirus in the Jing'an district of Shanghai on July 5, 2022. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Fotó: Hector Retamal / AFP

Más metropoliszok már be is jelentették járványintézkedéseiket, így például két kelet-kínai gyártási központ, a több mint 13 milliós lakosú Hszian és a 7,5 milliós Vuhszi is lezárás alatt van. Mindkét városban bezárták a szórakozóhelyeket és felfüggesztették a vendéglátó egységek működését. Hszian, amely körülbelül 40 esetet jelentett az elmúlt héten, korábban rendelt el nyári szünetet, és bezárta az iskolákat is.

Máshol, például az északnyugati Lancsou városában vagy a déli Hajnan-szigeten úgynevezett hétnapos kampányokat indítottak, amelyek során leállították a munkát a nem alapvető fontosságú vállalkozásoknál, és tömegesen tesztelték a lakosságot. A mezőgazdaságáról és autóiparáról ismert északkelet-kínai Anhuj tartományban, a járvány kitörésének epicentrumában 39 esetet jelentettek vasárnap, bár a hatóságok szerint az elmúlt három napban nem találtak fertőzést a kormány karanténközpontjain kívül. A megye további három napig tesztel, mielőtt döntenének a zárlat feloldásáról.