A szélsőséges időjárás gyakorlatilag a világ összes nagyobb pamuttermelőjét nehéz helyzetbe hozta.

Indiában, a világ legnagyobb gyapottermelő országában a heves esőzések és a kártevők annyira lepusztították a termést, hogy az országnak importálnia kell a gyapotot a feldolgozóipar számára. Kínában ezzel szemben a rendkívüli hőség miatt került veszélybe a betakarítás. Az Egyesült Államokban, a termék legnagyobb exportországában a szárazság pusztítja a termést, emiatt pedig egy évtizede a legalacsonyabb termést várják az országban. Brazília, a gyapot második legnagyobb exportőre jelezte, hogy a hőség és a szárazság miatt tavalyhoz képest 30 százalékkal kevesebb lesz a gyapot az idén – írta meg a Bloomberg.

Aerial,View,Of,A,Large,Green,Cotton,Picker,Working,In
Fotó: Shutterstock

Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási események 30 százalékos drágulást hoztak a gyapot árában. Az év eleje óta a legmagasabb szintet érte el az ára, emiatt pedig szűkült a ruházati beszállítók árrése szerte a világon. 

Akkora az aszály Kínában, hogy negyedére apadt az ország legnagyobb tava

A száraz, forró hőség az előrejelzések szerint tartós is lehet, ráadásul a szokásosnál korábban kezdődött.

A beszállítók már jelezték, hogy a romló gazdasági környezet miatt emelkedik a ruházati cikkek, a pelenkák vagy a papír ára is.

A Bom Futuro csoport, Brazília egyik legnagyobb gyapottermelője, amely az ország bevetett gyapotföldjeinek nagyjából 10 százalékát birtokolja, jelezte, hogy 27 százalékkal csökkentette az idei hozamvárakozását a tavalyihoz képest.

Az Egyesült Államok termelése 28 százalékkal zuhan a most kezdődött szezonban. Az USA várakozásai szerint a termelésük a 2009–2010-es szezon óta a legalacsonyabb szintet éri el az idén. Ez azzal jár, hogy a készletek szinte történelmi mélypontra süllyednek. Az USA és Brazília együtt adja a világ gyapotexportjának felét.

A globális kínálat csökkenése olyan meredek lett, hogy beárnyékolja a kereslet növekedését. Az Egyesült Államok kormánya és piaci elemzők szerint a rekordalacsony kínálat mellett 

a kereslet is visszaesik a következő időszakban, mivel a globális gazdaság lassulása miatt alacsonyabb lesz a kereslet a ruházati cikkek iránt.

 Ezzel együtt a következő hónapokban a gyapotárak jelentősen megnőnek.