Jelentős mértékben emelte termelési céljait a világ vezető uránbányász cége, a kazah Kazatomprom 2024-re, mivel úgy látják, egyre nagyobb az igény az atomenergiához szükséges nyersanyagra – közölte pénteken a vállalat a Reuters szerint.

A Kazatomprom employee works at a computer monitoring statio
Fotó: Getty Images

Az éves szinten nagyjából 20 ezer tonna uránt felszínre hozó vállalat 2000-3000 tonnával kívánja növelni termelését, mivel úgy becsülik, alapvető változások előtt áll a kereslet és a kínálat közötti egyensúly. A cég kiemeli a nukleáris energia környezeti hatásairól szóló vitákat, valamint az orosz–ukrán háború által kiváltott energiaválságot, amely különböző országokat sarkallt arra, hogy felülvizsgálják az atomenergia kivezetését célzó terveiket.

Június végén a Nemzetközi Energiaügynökség arról beszélt, hogy régóta nem látott lehetőség nyílt az atomenergia visszatérésére, ám ehhez kormányzati támogatásra is szükség van. A német atomerőművek bezárásának elhalasztásáról a héten értesülhettünk, de elkerülheti a leállítást Kalifornia utolsó működő atomerőműve is.