Az AP összesítése szerint nemcsak Németország vállalkozói félnek a gáz elzárásától, Ugandában, Dél-Afrikában, Thaiföldön, Vietnamban, Pakisztánban és Indonéziában is érződnek a nehézségek, de a háborút kirobbantó Oroszország sem ússza meg. Mindezt tetézi Kína szigorú Covid-politikája, amely a termelést és a fogyasztást is mérsékli a világ második legnagyobb gazdaságában, visszavetve a világgazdaság egészét is.

A handout photo obtained on July 18, 2012 shows Woodside Energy Ltd's LNG (liquefied natural gas) tanker at the Karratha gas plant loading terminal in the north of Western Australia.  Australia is set to enjoy explosive growth in its gas exports, with experts predicting it will overtake Qatar as the leading Liquified Natural Gas (LNG) producer within the decade.  The economy which once rode on the "sheep's back" -- in the days when the major commodity was wool -- has already embraced the mineral wealth which has stoked its coffers richly thanks to strong Asian demand for coal and iron ore.  The newest potential money-spinner is LNG, trade in which has expanded rapidly recently to set Australia on track to become the world's second largest exporter of the fuel, behind Qatar, by 2015, according to government forecasts.  AFP PHOTO/HO/WOODSIDE ENERGY LTD   -----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WOODSIDE ENERGY LTD" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Photo by -- / WOODSIDE ENERGY LTD / AFP)
Fotó: AFP

Az első, aki beszámol a nehézségeiről, a német Martin Kopfnak, aki családi cége, a rozsdamentes acélt gyártó Zinkpower GmbH a működtetéséhez gázt használ. Nem is keveset, hisz naponta 600 tonna cinket kell olvadt állapotban tartani, amíg belemártják a különböző acél alkatrészeket. A gáz nemcsak sokkal drágább, de lehet, hogy egyáltalán nem is lesz elérhető, hisz 

előfordulhat, hogy Németországnak gázadagolást kell bevezetnie, ami megbéníthatja a nagy gázfelhasználású iparágakat. 

Kétségtelen, hogy a földgáz miatt Európában a legnehezebb a helyzet, ugyanis az európai felhasználás nem kis hányadát orosz gázt rövid idő alatt nem lehet teljes mértékben helyettesíteni máshonnan érkező, főként cseppfolyósított gázzal, mivel ahhoz jelentős infrastruktúrára és tengeri szállítási kapacitásra van szükség. Így hiába van szó ugyanarról a termékről, az európai ár egyelőre a hétszerese az amerikainak.

Egy másik megszólaló Rachel Gamisha, aki Uganda fővárosa, Kampala közelében működtet élelmiszerboltot. Az árak emelkedésével nem tud lépést tartani a vásárlóerő, és ez főleg az üzemanyagok és az élelmiszer esetén jelentős probléma. Gamisha észrevett valami mást is, a zsugorflációnak nevezett jelenséget: 

lehet, hogy az ár nem változik, de a korábban 45 grammos fánk most már csak 35 grammot nyom, az 1 kilogrammos kenyér pedig csak 850 grammot.

Ismét egy nagy ugrás: Bangkokban a sertéshús, a zöldségek és az olaj árának emelkedése arra kényszerítette Warunee Deejait, az utcai élelmiszerárust, hogy emelje az árakat, csökkentse az alkalmazottak számát és helyettük hosszabb ideig dolgozzon ő maga. Elmondta, hogy már a Covid-járvány és az ahhoz kapcsolódó durva korlátozások, amelyek leginkább az ország egyik fő bevételi forrását, a turizmust érintették, már a háború előtt sokat rontottak a helyzeten.

A dél-afrikai Johannesburg közelében Stephanie Muller az interneten összehasonlította az árakat, és különböző online élelmiszerboltokat keresett, hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat. Azt mondja, hogy három iskoláskorú gyereke van, és csak ezzel a módszerrel tudja valamelyest kompenzálni az áremelkedés hatását.

A vietnami főváros, Hanoi egyik piacán vásárlás közben meginterjúvolt Bui Thu Huong azt mondta, hogy kénytelen mérsékelni a kiadásait, és kevesebbszer mehetnek el vacsorázni, pedig az ottani kis éttermek, kifőzdék igazán nem tekinthetők luxushelyeknek. Egy előnye azonban van annak, ha otthon főz a gyerekeivel: részt vesznek a házimunkában, megtanulják azt, és közben jókat beszélgetnek.

A pakisztáni Karacsiban Kamran Arif részmunkaidős másodállást vállalt, hogy kiegészítse a fizetését. „Mivel nincs befolyásunk az árakra, csak a bevételeink növelésére törekedhetünk” – mondta. Az emberek túlnyomó többsége szegénységben él Pakisztánban, ahol a helyi valuta az idén 30 százalékot  veszített az értékéből a dollárral szemben, a kormány pedig 50 százalékkal emelte az áramárakat. Muhammad Shakil importőr és exportőr azt állítja, hogy már nem tud búzát és más mezőgazdasági terményeket importálni Ukrajnából, egyéb országokból pedig csak magasabb áron tudja ezt pótolni.