A 2007 óta érvényes vízummentességi megállapodás felfüggesztése megnehezítheti és megdrágíthatja az orosz állampolgárok beutazását az EU-ba – írja a Financial Times. Az uniós külügyminiszterek a héten támogathatják a Moszkvával kötött megállapodás felfüggesztését, miután egyes keleti tagállamok azzal fenyegetőztek, hogy egyoldalúan lezárják határaikat az orosz turisták előtt.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban elrendelte Ukrajna teljes körű invázióját, 

Csehország és Lengyelország le is állította a vízumok kiadását orosz turisták részére, és azóta folyamatosan követelték Brüsszeltől, hogy teljesen tiltsa be a dokumentumok kiadását.

A közösség azonban nem volt egységes, ugyanis mások továbbra is megadták az okmányokat, és így lehetővé tették az oroszok számára, hogy bárhová eljussanak a schengeni térségben. A miniszterek első lépésként politikai támogatást kívánnak adni a a kétoldalú megállapodás felfüggesztéséhez a kedden kezdődő kétnapos prágai találkozón.

Nem helyénvaló, hogy orosz turisták sétáljanak városainkban, kikötőinkben

 – mondta a tárgyalásokon részt vevő magas rangú EU-tisztviselő. 

Jelet kell küldenünk az orosz lakosságnak, hogy ez a háború nem elfogadható.

A megállapodás kormánytisztviselőkre és üzletemberekre vonatkozó részét már február végén felfüggesztették, most ezt terjesztenék ki orosz turistákra is. A dokumentumok igénylése megdrágulna, a várakozási idő pedig megemelkedne, ha zöld utat kapna a szigorítás. A kivételes helyzet kivételes lépéseket igényel – hangsúlyozzák az uniós tisztviselők.


 

Moscow,,Russia,,08.20.2022,Discussions,Continue,About,The,Eu,Ban,On
Fotó: Shutterstock


 

Nincs azonban konszenzus a szükséges lépésekről a tagállamok körében.

A legszigorúbbak szankcionálnák a Putyint támogató fehérorosz állampolgárokat is. Ugyanakkor Németország például nem támogatja a teljes tilalmat. Ehhez a véleményhez csatlakokoztt Josep Borrell is. A prágai tárgyalásokat is vezető fődiplomata szerint a blokknak „szelektívebbnek” kell lennie. Finnország, Lengyelország és az Oroszországgal határos balti országok készek abbahagyni a turistavízummal rendelkező oroszok belépését területükre.