A Bundesbank hétfőn esedékes havi jelentése elé időzítette nyilatkozatát az euróövezeti kamatpolitika kilátásairól Joachim Nagel, a hitelintézet elnöke.

infláció recesszió krízis gazdaság GDP Németország Inflation,In,Germany Euró

Fotó: Shutterstock

Ha nem így tesz, még nagyobbat eshetett volna a jelentés után az euró, amely a nyáron másodszor ütötte át a paritást a dollár ellenében, azaz egy euró kevesebbet ért a hétfő délelőtti kereskedésben, mint egy dollár.

Nagel azt nyilatkozta a Rheinischen Postnak, hogy az Európai Központi Banknak akkor is folytatnia kell a kamatemeléseket az leküzdése érdekében, ha Németország recesszióba zuhanna.

A délben közzétett jelentésből kiderült, hogy a gazdasági visszaesést a Bundesbank egyre valószínűbbnek tartja.

A magas fokú bizonytalanság a téli gázellátást illetően, valamint az áremelkedések súlyosan érintik a háztartásokat és a vállalatokat 

– írta a jelentés. 

A második negyedévben a német gazdaság stagnált az előző három hónaphoz képest a korábbi növekedés után, és várhatóan még rosszabb időszak következik.

Az orosz földgázszállítások a Moszkvára Ukrajna megtámadásáért kivetett nyugati szankciók következtében lelassultak, a németek fogyasztás-visszafogó intézkedésekre kényszerültek, és az árak – nem csak az energiáé – felszöktek.

Európa többi országa is felszökő inflációval szembesül, és az éves 7,5 százalékos júliusi német drágulási ütem hiába mutat némi lassulást az előző hónapokhoz képest, ősszel újabb emelkedés várható, főleg a folytatódó energiahiánynak és az új gázilletéknek köszönhetően.   

Egészében az inflációs ráta ősszel elérheti a tíz százalékot

– vetítette előre a Bundesbank jelentése, hozzátéve, hogy hosszabb távra is a vártnál nagyobb drágulás jöhet.

Az inflációban a felfelé mutató kockázat magas, különösen abban az esetben, ha a gázszállítások Oroszországból teljesen leállnak

– írta.