A német pénzügyi tárca közölte, hogy szándékai szerint emelné a jövedelemadók sávhatárait és a gyermekek után járó támogatásokat az elleni küzdelem jegyében. 

A javaslat szerint az adómentes jövedelem jövőre 10 632 euróra emelkedne, majd 2024-ben még tovább, egészen 10 932 euróig a jelenlegi 10 347 euróról. A legmagasabb adókulcs jövőre 61 972 eurónál, 2023-ban 63 515 eurónál lépne be, jelenleg 58 597 euró. A két gyermek után járó állami támogatás 8 euróval, havi 227 euróra növekedne. A tárca számításai szerint így az adóbevételekből jövőre 10,12 milliárd, egy évvel később pedig 17,5 milliárd euró esne ki. 

Federal Minister of Finance Lindner on the Inflation Compensation Act
Christian Lindner német pénzügyminiszter - sokallják az adócsökkentést, keveslik a támogatásokat - Fotó: KAY NIETFELD / AFP

A javaslatcsomagot a szabaddemokraták által jelölt pénzügyminiszter, Christian Lindner jegyezi. A német infláció 7,5 százalékra szaladt fel (nem EU-kompatibilis adatok alapján számolva) júliusban, főleg az élelmiszer és az energiaárak emelkedése következtében. A politikai paletta másik széle – köztük a koalíciós partner Zöldek és a baloldali Linke – persze egyből rákattantak a témára. 

 

Az adózási sávhatárok kiszélesítésével a legtöbbet keresők háromszor olyan jól járnak, mint az alacsonyabb jövedelműek 

 

– mondta Katharina Beck, a Zöldek pénzügyi kérdésekben illetékes szóvivője. Beszálltak a kórusba a gyermekjóléti szervezetek is, szerintük minimum 10 százalékos, 22 eurós emelésre lenne szükség. 

 

Az infláció nyilván növeli a költségvetési bevételeket, viszont a német gazdaság nincs olyan helyzetben, hogy az államkassza szórja a pénzt. (Ez egyébként békeidőben sem jellemző rá.) Egy német kutatóintézet, az Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) elemzése szerint összesen 260 milliárd euró hozzáadott érték esik ki a gazdaságból 2030-ig az ukrán háború és a magas energiaárak miatt, s ennek nyilvánvaló következményei lesznek a munkaerőpiacra nézve is.

Az IAB számításai szerint a reál így 1,7 százalékkal lesz alacsonyabb, s a foglalkoztatottak száma 240 ezer fővel csökken. Becsléseik szerint lecsökkent a foglalkoztatottsági szint egészen 2026-ig megmarad, ezt követően bővülhet csak fokozatosan a létszám, 2030-ig 60 ezer fővel.

A német energiaárak átlagosan 160 százalékkal emelkedtek a háború óta, ha a jelenlegi szint megduplázódik, akkor a német GDP csaknem 4 százalékkal lesz alacsonyabb. Ha ez bekövetkezik, az 660 ezer ember álláshelyébe kerül hároméves időtávon.