Az elektromos áram lakossági, irodai és üzleti korlátozásába kezdett szerdán a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány, miután a hőhullám és az aszály együttes hatására kevésnek bizonyult az elérhető villamosság a hálózatban – írja a Reuters.

Az áramkimaradások az 5,4 millió lakosú Tacsou városát érintik, a helyi áramszolgáltató jelezte a fogyasztóknak, hogy szerdán órákon keresztül csak alacsonyabb feszültségen érkezhet az elektromosság. A bejelentés azért is meglepő, mert 

a hasonló helyzetekben Kína általában az ipari fogyasztóktól vonja meg az energiát, és csak ezt követően korlátozzák a lakossági vagy kereskedelmi felhasználókat.

Silhouette of a man walking on a foot bridge against sunrise in downtown Chengdu city, Silhouette of a man walking on a foot bridge against sunrise in downtown Chengdu city, Sichuan  province, China
Fotó: © Philippe Lejeanvre / Getty Images

Egy hivatalosnak tűnő felhívás pedig arra kéri az államigazgatási irodák dolgozóit, hogy a légkondit ne állítsák 26 fok alá, és a lift helyett igyekezzenek a lépcsőket használni. A szökőkutak, fényshow-k és kereskedelmi tevékenységek éjszaka nem üzemelnek.

Az áramellátás 80 százalékát vízenergiával biztosító Szicsuan már vasárnap utasította a műtrágyagyártókat, valamint a lítium és más fémek feldolgozóit, hogy zárjanak be vagy csak csökkentett üzemmódban működjenek a hatvan éve nem látott hőhullám idején. 

A nagy hőség és kevés eső kombinációja nem tett jót a vízerőművek termelésének, miközben a légkondik miatt az áramigény kilőtt. 

Szakértők szerint, ha folytatódik a szokatlan forróság, más keleti tartományokban – melyek általában Szicsuanból vásárolnak áramot, például Csöcsiang vagy Csiangszu – sem elképzelhetetlenek a hasonló korlátozások.