Az egymilliomodik autót is legyártották a Tesla sanghaji gigagyárában – írja az Engadet Twitter-bejegyzésére hivatkozva. Az üzembezárások és egyéb kihívások sem akadályozták meg a Tesla távol-keleti gyárát abban, hogy átlépje ezt a mérföldkövet. Elon Musk közölte, hogy a sanghaji gyára nemrég gyártotta le az egymilliomodik járművét. A cégvezető megjegyezte, hogy a Tesla eddig összesen 3 millió elektromos járművet gyártott.

(220529) -- CHANGCHUN, May 29, 2022 (Xinhua) -- A ship is loaded with electric cars produced by U.S. automaker Tesla's Shanghai Gigafactory at a port in east China's Shanghai, May 11, 2022. (Xinhua)
Fotó: Zhou Rui / AFP

Az ázsiai létesítményben a gyártás 2019 végén indult, de olyannyira felpörgött, hogy a világ legnagyobb elektromosautó-gyárává vált. Éves termelési üteme 2021 végére meghaladta a 800 ezer darabot. A sanghaji gyár ma már a vállalat fő exportközpontja, amely Kínán kívül az öreg kontinensre és más piacokra is szállít járműveket.

Az újonnan megnyitott berlini és texasi gyárak ugyan növekedést fognak hozni, azonban a távol-keleti létesítmény létfontosságú lesz az egyre magasabb termelési célok eléréséhez és az e-autó-gyártókkal folytatott nemzetközi versenyben. A Tesla vizsgálja az olyan helyeken lévő gyárak lehetőségét is, mint például Kanada.