Két kulcsfontosságú kamatlábhoz is hozzányúlt hétfőn a Kínai Népbank.

Mind az egyéves középtávú likviditási kamatát, mind a hétnapos fordított repokamatot visszavágták a jegybankárok.

A kínai jegybank 10 bázisponttal, 2,75 százalékra mérsékelte az egyéves irányadó hitelek kamatát, míg a hétnapos fordított repokamatlábat 2,1 százalékról 2 százalékra csökkentette. Egyúttal 400 milliárd jüan (59,2 milliárd dollár) likviditást vontak ki a bankrendszerből az egyéves középtávú hitelkeret egy részének kifuttatásával. 

Az elemzők nem számítottak az egyéves középtávú likviditási hitelkeret kamatának módosítására, a likviditásszűkítés azonban várható volt.

The People's Bank Of China (PBOC)
Fotó: Peng Song / Getty Images

A kamatcsökkentés csak jelzésértékű volt, 

ahhoz, hogy a jegybankárok megtörjék a lefelé futó spirált, ennél sokkal többet kell tenniük

– vélte Zhang Zhiwei, a PinPoint Asset Management Ltd. vezető elemzője. 

A kamatvágásnak megvolt a statisztikai előzménye: a lakásárak júliusban ismét csökkentek, az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom pedig a vártnál gyengébb volt. 

A gazdasági gondokat jelző szignálok augusztusban is villognak,

ezek közül a legfontosabb, hogy a lakásvásárlók jelentős része nem hajlandó fizetni a befejezetlen lakások jelzáloghitelét, s a Covid-megbetegedések száma is megugrott.

A jegybanki döntés arra készteti a kínai kereskedelmi bankokat, hogy augusztusban csökkentsék az elsődleges hitelkamatlábakat. Kérdés, hogy mennyire marad hatékony ez az eszköz, annak tudatában, hogy az irányadó kamatláb és a hitelkamatok már most is rekordalacsony szinten vannak. 

Elemzők szerint kifejezetten aggasztó, hogy a hitelek iránti kereslet júliusban visszaesett, az új folyósítások 2017 óta a leglassabb ütemben nőttek. A hitelkereslet megtorpanása látható mind a vállalatok, mind a háztartások részéről. 

Ráadásul a kiskereskedelmi, beruházási és ipari termelési adatok egyaránt alulmúlták júliusban az elemzői várakozásokat. Az ipari termelés 3,8 százalékkal emelkedett júliusban az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal. Ez kicsit alacsonyabb a júniusi 3,9 százaléknál, s messze elmarad az elemzők 4,3 százalékos prognózisától. A kiskereskedelmi forgalom a vártnál lassabban, 2,7 százalékkal nőtt júliusban. Míg a beruházások 5,7 százalékkal bővültek az év első hét hónapjában, ami szintén rosszabb, mint az elemzők által várt 6,2 százalék. 

Elemzők szerint a legmeglepőbb adat a beruházások lassulása. 

A munkanélküliségi ráta ugyan 5,5 százalékról 5,4 százalékra csökkent, de a fiatalok munkanélküliségi rátája rekordszintre, 20 százalékra ugrott. A kínai tízéves államkötvény hozama hat bázisponttal, 2,67 százalékra csúszott, ami 2020 májusa óta a legalacsonyabb szint.