Az orosz gazdaság az idén 2,9 százalékkal esik vissza, majd jövőre és 2024-ben bekövetkezik a fordulat – közölte Makszim Resetnyikov orosz gazdaságfejlesztési miniszter kedden. A tárca azzal számol, hogy alapesetben jövőre 0,9 százalékra fékeződik a lassulásának üteme. A múlt hónapban 2023-ra még 2,7 százalékos visszaesést jósoltak.

shows a foundry
Fotó: Jurij Kadobnov / AFP

Resetnyikov szerint a negyedéves GDP-adatok már az idei év végén növekedést mutatnak majd. A gazdasági vezetés augusztusban még 3,7 százalékos ütemmel kalkulált 2024-re, ezt most 2,6 százalékra vágták vissza. A következő években 3 százalék feletti GDP-re számít a tárca. 

Az új előrejelzés jelentősen kedvezőbb képet fest, mint a múlt havi, amely az idei évre 4,2, jövőre pedig 2,7 százalékos gazdasági visszaeséssel kalkulált.

 

A hivatalos közlemény azonban, úgy tűnik, kincstári optimizmust tükröz. A Bloomberg hírügynökség információi szerint ugyanis egy belső használatra szánt kormányzati elemzés ennél sokkal borúlátóbb képet vetít előre. A szakértők által hónapok alatt összeállított dokumentumot zárt körben, augusztus 30-án mutatták be. A helyzetet különösen pikánssá teszi, hogy Resetnyikov később maga is elismerte a dokumentum létezését. 

Az elemzés három szcenáriót vázol fel, ezek közül kettő a gazdasági visszaesés jövő évi romlására számít, s a háború előtti szintre való visszatérést csak tízéves vagy még annál is hosszabb időtávon tartja elképzelhetőnek. 

A borúlátó forgatókönyv szerint a mélypont 2024-ben lesz, akkor a GDP 11,9 százalékkal marad el a tavalyi szinttől. A szakértők számításai szerint az Európába, Oroszország fő exportpiacára irányuló gáz teljes leállítása évi 400 milliárd rubel (6,6 milliárd dollár) kieső adóbevétellel járhat, nem beszélve az orosz cégek bevételkieséséről.