Kalifornia kedden csupán egy hajszálnyira volt attól, hogy az állam jelentős része sötétségbe boruljon a kiterjedt áramszünetek miatt. Ennek az egyik oka az, hogy a helyi szabályozás nem mindig megfelelően él a csak időszakosan termelő megújuló áramforrásokat kiegészítő, ipari méretű akkumulátorokkal.

The Saticoy battery energy storage system helps reduce grid outages and delivers power during peak demand times without harmful air, water or noise pollution.
Fotó: Energy-storage.news

Elméletben ugyanis ezek az eszközök akkor lépnek működésbe, amikor a feltöltésüket végző nap- vagy szélenergia nem működik, ám a szabályozás nem egészen pontosan követi ezt. Helyette a hálózatra csatolásukat a megawattóránként ezerdolláros áramárhoz köti. Emiatt aztán az eszközök a hőhullámtól szenvedő államban már délután bekapcsoltak, amikor még egyéb forrásokból, például napelemekből is fedezni lehetett volna a villamosság iránti igényeket – írja a Bloomberg.

Mindez ahhoz vezetett, hogy a napszállta már jócskán lemerült állapotban találta az óriási akkumulátorokat, így a gördülő áramszüneteket csupán szükséghelyzet kihirdetésével és a lakossági energiamegtakarításoknak köszönhetően sikerült elkerülni. Erre SMS-ben kérték az állam lakóit a hatóságok.

Az eset rávilágított a megújulók és a kiegészítő ipari méretű energiatárolás szabályozásának nehézségére, 

és másoknak is lehetőséget ad arra, hogy tanuljanak a kaliforniai példából.

Érdemes megjegyezni, hogy a történések során azért nem bizonyultak teljesen haszontalannak ezek az eszközök, így a helyi idő szerint este 6 és 7 közötti időszakban mintegy 2700 megawattnyi áramot tudtak leadni, a teljes kapacitásuk mintegy kétharmadát. A szabályozás újragondolása ettől függetlenül szükséges lehet.