Bukarest tárgyalásokat kezdett az izraeli kormánnyal a Vaskupola (Iron Dome) légvédelmi rendszer beszerzése érdekében – közölte szerdán Vasile Dincu román védelmi miniszter.

Bár az amerikai–izraeli közös fejlesztésű technológiát embargó védi, Dincu szerint Romániának jó esélye van arra, hogy légvédelme számára megszerezze ezt a rendszert. Jelenleg a román–izraeli katonai együttműködési egyezmény megújításán dolgoznak, amely a ballisztikai védelmi rendszerek, de nem feltétlenül a Vaskupola egyes elemeinek romániai gyártására is kiterjed – részletezte.

A román védelmi miniszter múlt heti izraeli látogatása alkalmával még nem volt hajlandó a Vaskupola beszerzéséről beszélni, csak annyit mondott, hogy Románia érdekelt az izraeli innovatív technológiák beszerzésében, mivel 

Izrael nemcsak katonai felszereléseket akar eladni, hanem arra is hajlandónak mutatkozik, hogy licencet szerezzen ezek romániai gyártására. 

Egy izraeli katona áll a Vaskupola légvédelmi rendszer egyik akkumulátorának közelében, amelyet a dél-izraeli Askelónba telepítettek, 2022. augusztus 6-án 
Fotó: Menahem Kahana / AFP

 A Vaskupolát a Rafael Advanced Defense Systems izraeli hadiipari vállalat és a Patriot rakétavédelmi rendszert is gyártó amerikai Raytheon vállalatcsoport fejlesztette ki, mintegy négymilliárd dollárért. Izrael 2011-ben állította hadrendbe, azóta mindössze kettőt adtak el belőle 373 millió dollárért az amerikai hadseregnek, illetve Azerbajdzsán is megvásárolta. Egy üteg 150 millió, minden egyes elfogórakéta pedig 50 ezer dollárba kerül.

Több ország – Szingapúr, Kanada, Dél-Korea, India, Finnország, Szlovákia és Csehország – a Vaskupola-rendszernek csak a radarját vásárolta meg – írta a román sajtó.