A világ legnagyobb virágexportőre, Hollandia termelése a magas energiaárak miatt rendkívüli mértékben visszaeshet – kongatják a vészharangot a szakértők. 

Netherlands, Keukenhof Garden, Large Greenhouse With Tulips.
Fotó: Getty Images

A világ legnagyobb virágpiaca, az alsmeeri Royal FloraHolland becslése szerint karácsony és tavasz között

az üvegházi virágtermesztés akár 40 százalékot is zuhanhat a fűtési és világítási költségek megugrása miatt.

A 17 ezer focipályányi holland üvegházban termesztett növények előállítási költségeinek 70 százalékát mára már ez a két dolog teszi ki, ami több mint duplája a tavalyi aránynak az iparági szervezet, a Glastuinbouw Nederland szerint. Ezért sok üvegház üresen maradhat idén.

A rekordmagas árak miatt még azok a növénytermesztők is a termelés szüneteltetése mellett dönthetnek, akik hosszú távú, fix áras szerződést kötöttek. A Bloomberg szerint volt, aki inkább az előre megvett áramot adta tovább jelentős haszonnal a növények ültetése helyett.

További probléma, hogy 

az üvegházakban nem csak virágokat, de zöldségeket is termesztenek, és ezek árának emelkedése az egyébként is magas inflációt is tovább tüzelheti. 

Hollandia ezeknek a létesítményeknek köszönhetően kis területe ellenére az unió harmadik legnagyobb zöldségtermesztője, Spanyolország és Olaszország mögött. 2020-ban az üvegházban termesztett növények exportja 9,2 milliárd eurót tett ki.

A holland termesztés visszaesése az ország versenytársainak kedvező lehet, hiszen Spanyolország vagy Marokkó hasonló létesítményei általában nem igényelnek fűtést és mesterséges világítást. A spanyol beltéri termesztési szezon ráadásul pont egybeesik az októbertől májusig tartó, valószínűleg az európai energiaárak tetőzését hozó időszakkal.

A kérdés főként az, hogy mennyire lesznek rugalmasak a vezető európai zöldség-gyümölcs termesztő spanyol gazdák a télen, és mennyiben lesznek képesek a kieső holland termelést pótolni, miközben a holland gazdák már azon gondolkodnak, hogy a termesztési időszakot hogyan tudnák rövidebbre fogni, hogy ne legyen szükségük mesterséges fényre.