Christine Lagarde  elnök 14:45-kor kezdte sajtótájékoztatóját. Nem meglepő, hogy az Európai Központi Bank 75 bázisponttal emelte fő kamatát, 1,25 százalékra, és nem a júliusban látott 50 bázisponttal. A befektetők az árnyalatokra figyeltek, hiszen a bank közleménye egyszerre mondta, hogy a kormányzótanács szerint több következő ülésen is emelni kell, és azt, hogy ülésről ülésre döntenek, a beérkező adatok alapján.

Christine Lagarde At The European Council
Fotó: Nicolas Economou / AFP

15:45 A sajtótájékoztató véget ért

Sok a különbség Amerikához képest

15:41 Kérdésre válaszolva Lagarde több különbségre mutatott rá az ugyancsak a monetáris szigorítás közepén lévő Egyesült Államokhoz képest. Az USA-ban elsősorban a kereslet hajtja az inflációt, az euróövezetben azonban domináns a kínálat. Az amerikai munkaerő „vörösen izzik”, egy álláskeresőre három szabad álláshely jut, Európában azonban fordított az arány. Különbség az is, hogy a Federal Reserve más szintről indult: az EKB-nak a negatív tartományból kellett elkezdeni feltornázni a kamatait.

Mi nem tudjuk csökkenteni az energia árát

15:34 „Elszántak vagyunk arra, hogy megtesszük (az leszorítását)” – ismételte Lagarde. 

Az infláció egy szörnyű jelenség, különösen a privilégiumokkal nem rendelkező emberek számára – fogalmazott a korábbiaknál is erősebben. Az inflációt ugyanakkor jellemzően még mindig a kínálati tényezők hajtják. „Nem tudjuk megreformálni az energiapiacot – figyelmeztette az EKB-elnök a politikai döntéshozókat –, nem tudjuk csökkenteni az energia árát. Valakinek el kell végeznie ezt a feladatot.”

15:26 

Voltak előrejelzési hibáink

– ismerte el az inflációs jóslatok tévedéseit illető kritikákra vonatkozó kérdésre az EKB elnöke. Mint mindenkinek – tette hozzá. A pandémia, az ukrajnai háború hatásai, az orosz „energiazsarolás” olyan váratlan hatásokkal járt, hogy tulajdonképpen minden előrejelző tévedett. „Magamra veszem a felelősséget – mondta Lagarde –, ezeket a hibákat minden előrejelző elkövette, és mi nem különböztünk tőlük.”
Az EKB elszánt

15:20 A Reuters kérdésére: milyen mértékű gazdasági visszaesés kellene ahhoz, hogy az EKB újragondolja a szigorítási pályát, Lagarde azt felelte: a monetáris politika még mindig ösztönző, miközben az infláció rendkívül magas és az előrejelzési horizonton meghaladja a célt.

A feladatunk (angolul: our mission), hogy helyreállítsuk az árstabilitást, és elszántak vagyunk, hogy elvégezzük ezt a munkát

– mondta az EKB elnöke, azonban makacsul hozzátette – mint a sajtótájkoztató közben számos alkalommal –, hogy az adatok alapján hozzák meg a döntéseket.

Továbbra se várnak recessziót

15:10 Az alap-előrejelzésben az EKB nem vár recessziót, bár a gazdaság az év vége körüli negyedévekben kilaposodhat. A nagyon pesszimista változatban lehet de ehhez az kell, hogy Európa gázellátása teljesen leálljon. 

Nagy vita, egyhangú döntés

15:02 Kérdésekre válaszolva Lagarde elmondta: a három fő kamat 75 bázispontos emelése egyhangú döntéssel történt, bár különböző vélemények voltak az asztalon, és nagy volt a vita. Az energia a domináns tényező az áremelkedések között, bár ez a nyomás némileg enyhült a legutóbbi időben, és a kereslet is szerepet játszik, határozott beavatkozásra volt szükség. 

A „semleges kamatszintre” vonatkozó kérdésre annyit mondott: tudjuk, hogy ahol most járunk, az nem a semleges szint, előrehozott emelésekre van szükség,  több következő ülésen ezek várhatók, és megismételte, hogy ülésről ülésre döntenek. 

15:01 Adatvezéreltek lesznek a további döntések, és ülésről ülésre történnek. Lagarde megnyitotta a sajtótájékoztató kérdés-válasz szakaszát.

A kulcs az energia, a kereslet is számít

14:56 Lagarde számos inflációs tényezőt sorol fel – az energiaárakkal kezdve, amelyek közül a földgáz ára szélsőségesen magas maradhat, és a vártnál tartósan magasabb az élelmiszeré is –, és a sor végén szerepel ez euró árfolyamának gyengülése is. Az energiaellátás megszakadása kockázat marad rövid távon. Ha azonban az energiaárakon enyhül a nyomás, az lejjebb szoríthatja az inflációt.

Magasabb infláció, gyengébb növekedés

14:45 Az elnök megkezdte a sajtótájékoztatót, és a közlemény fő megállapításait és a bank új előrejelzéseit ismerteti. Az infláció messze a cél felett maradhat egy hosszú időszakban. A közeljövőben még tovább is emelkedhet a jelenlegi szintekről. Az idei átlag 8,1 százalékról azonban jövőre 5,5, a következő évben 2 százalék közelébe süllyedhet. A pálya magasabb, mint korábban várták, a pedig gyengébb lehet, idén 3,1, jövőre 0,9 százalék.