Két, látszólag a semmiből felbukkant orosz telekommunikációs cég biztosítja a mobil- és mobilinternet-szolgáltatást az oroszok által elfoglalt ukrajnai területeken – derül ki a Wired cikkéből.

The,Simcards,Of,Different,Mobile,Service,Providers,Are,Together,With
Fotó: Shutterstock

Az immár fél éve tartó fegyveres konfliktusban Moszkva igyekszik kiépíteni a helyi közigazgatást az irányítása alatt lévő dél-ukrajnai területeken. 

Ennek része, hogy biztosítják a lakosság internet- és mobilelérhetőségét is.

Ezeken a területeken a mobilinternetet és a mobilszolgáltatást a 7Telecom és a MirTelecom nevű orosz cég adja, amelyek csak néhány hónapja léteznek. A két vállalat június óta új, márka nélküli SIM-kártyákat árul a helyi lakosoknak, és azt állítják, hogy 2G- és 4G-mobilszolgáltatást is kínálnak.

„Ennek a megközelítésnek van értelme, mivel a 2G széles lefedettséget tesz lehetővé a hívásokhoz, míg a 4G a gyors mobilinternetet biztosítja” – mondta a portálnak Cathal Mc Daid, az Enea AdaptiveMobile Security technológiai igazgatója.

A 7Telecom szerint az embereknek valamelyik irodájában kell regisztrálniuk a szolgáltatásaira, és ehhez személyi igazolványt kell magukkal vinniük. Mindkét vállalat a +7-es orosz mobilkódot használja, és honlapjaik orosz domaineken vannak bejegyezve. 

A két vállalat szerint lefedettséget biztosítanak olyan nagyvárosokban, mint Herszon, Melitopol és Zaporizzsja, valamint a környező kisebb falvakban és településeken.

Amióta a cégek az év elején felbukkantak, állításuk szerint bővítették szolgáltatásaikat. Weboldalaikon tucatnyi helyszínt, köztük üzleteket is felsorolnak, ahol az emberek SIM-kártyát és internet-hozzáférést vásárolhatnak. Az egyik online bejegyzésben a 7Telecom toborzási menedzsert, irodai adminisztrátort, értékesítési vezetőt és informatikai szakembert keres herszoni munkavégzésre.

Az eszközökkel mindenesetre nincs probléma, mivel az ukrajnai internetes cégek korábban azt közölték, hogy a bevonuló orosz erők átvették a szolgáltatásaik működtetéséhez szükséges berendezéseiket, bár ezeket Oroszországból is le tudnák szállítani.

Cathal Mc Daid szerint mindez arra utal, hogy Moszkva tartósan berendezkedik a területen.

Az orosz média azt állítja, hogy a 7Telecomnak több mint százezer előfizetője van, bár ezt más forrásból nem lehet megerősíteni. A közösségi médiában mindkét cég jelen van, közölük a 7Telecom az elterjedtebb: több mint 8600 követővel rendelkezik a VKontakte, az orosz Facebook felületén. 

Nem hivatalos Telegram-csatornák is működnek. Úgy tűnik, hogy mind a MirTelecom, mind a 7Telecom rendelkezik bizonyos kapcsolatokkal a meglévő mobilcégekkel, amelyeket a Krím 2014-es orosz annektálását követően hoztak létre.

A legnagyobb orosz szolgáltatók nincsenek jelen ezeken a területeken, pontosan így csinálták a Krímben is

– mondja Mc Daid. A Krímben és a Donbászban az orosz erők új internetszolgáltatókat hoztak létre. Szerinte a MirTelecom és a 7Telecom kapcsolatban áll a krími KrymTelecom és K-Telecom mobilcéggel, amelyek a félszigeten nyújtanak szolgáltatásokat.