Újabb ázsiai ország állhat be a sorba az Európából „elfolyó” orosz olajért. A Bloomberg szerint a Fülöp-szigetek tárgyalásokat folytat Moszkvával, hogy jelentős mennyiségű olajat vásároljok tőlük. Az ország elnöke, Ferdinand Marcos mindezt úgy kommentálta a lapnak, hogy a nemzeti érdek előbbre való, mint az Ukrajna helyzete miatt érzett aggodalom. 

Fotó: AFP

A hírek szerint a Fülöp-szigetek nemcsak olajat, illetve üzemanyagot vásárolnának Oroszországtól, hanem más termékeket is. Leginkább műtrágyát, amelyre nagy szüksége van a szigetország mezőgazdaságának, az elszálló árak miatt ugyanis ehhez egyre nehezebben jutnak hozzá a gazdálkodók. Marcos szerint közel állnak a megállapodáshoz, de nem csak az oroszokkal, más országokkal is tárgyalnak. 

A politikai oldal valóban felvet kérdéseket, de nálunk a nemzeti érdek van a legelső helyen. Be kell szereznünk, amire szükségünk van 

– mondta az elnök, akinek nem lesz könnyű dolga, hogy megőrizze hatalmát a jelenlegi gazdasági nehézségek közepette. Főleg, hogy eredetileg évenkénti 6,5 százalékos GDP-növekedéssel kampányoltak, amelyet 2028-ig szeretnének elérni. Jelenleg viszont elsősorban a kiugró inflációval és az elértéktelenedő pesóval kell foglalkozniuk, amelynek megerősítésére a jegybank az idén már 225 bázisponttal emelte az alapkamatot.