Hihetetlen ütemben drágulnak a dubaji prémiumkategóriás ingatlanok, az elmúlt 12 hónapban 89 százalékkal lőttek ki az árak a globális felső tízezer szűnni nem akaró vásárlói rohama nyomán – közölte a Knight Frank ingatlantanácsadó cég. Rengetegen rendezik be második otthonukat az Egyesült Arab Emírségekben található városban.

(FILES) In this file photo taken on January 10, 2022 A picture shows the Palm Jumeirah in the Gulf emirate of Dubai. - The United Arab Emirates did not qualify for the Qatar World Cup but it will be a winner anyway if an overspill of fans floods its hotels, restaurants and planes. Dubai is gearing up with fan zones announced at parks, beaches and in the financial centre, and hotels offering special packages. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP) FILES-FBL-QAT-WC-2022-UAE-ECONOMY
A Palm Jumeirah (Pálma-sziget), ahol az elit elitje otthonra talál.
 Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

A tanácsadó cég szerint 

a külföldi vevők szinte kielégíthetetlen kereslete a világjárvány kezdete óta több mint 100 százalékkal hajtotta fel a villák árát az olyan csúcskategóriás környékeken, mint a Palm Jumeirah, az Emirates Hills és a Jumeirah Bay Island.

A jelenség hátterében a Bloomberg szerint a járvány kormányzati kezelése és a morális skrupulusokat nem ismerő, liberális vízumpolitika áll, amely mágnesként vonzza befektetőket. 

A nagyszabású oltási kampánynak hála Abu-Dzabival együtt Dubaj vált a régió legbiztonságosabb városává, amely elsőként lábalt ki a világjárványból. A széles körű vakcináció révén az ország elkerülte a teljes körű lezárást 2021-ben és eddig 2022-ben is – közölte a brit Economic Intelligence Unit (EIU).

Az emirátus ingatlanpiacának luxuskategóriás szegmensében tömegesen jelentek meg például a vagyonukat megóvni kívánó orosz üzletemberek, a szigorú kínai Covid-korlátozások elől menekülő bankárok és a második otthont kereső gazdag indiaiak.

Nekik köszönhetően a dubaji prémium-lakóingatlanok a harmadik negyedévben is 29 százalékkal értékelődtek fel – fejtette ki Fejszál Durrani, a Knight Frank közel-keleti kutatási vezetője.

Eközben a 10 millió dollárnál drágább ingatlanok eladása is új csúcsot döntött, az év első kilenc hónapjában 152 ilyen, úgynevezett ultraprémium ingatlan adásvétele bonyolódott le, fölényesen verve a tavalyi 93 üzletkötést. 

Egy 82 millió dolláros kastély eladásával új egyedi értékesítési rekord született.

A robbanásszerű áremelkedést tovább táplálja, hogy az épülő új luxuslakások száma nem tud lépést tartani a kereslettel, ami különösen a vízparti lakások esetében okoz folyamatos hiányt.

„Mindössze nyolc új villa építését tervezik 2023 és 2025 között Dubaj legdivatosabb kerületeiben, ezek mindegyike a Jumeirah Bay Islanden található” – mondta Durrani. 

A fejlesztők a korábbi időszakoktól eltérően egyelőre nem pörgetik az új projekteket a luxuslakások iránti keresletcunami kihasználása érdekében

– tette hozzá.

A Knight Frank arra számít, hogy az árak az év végéig további 5-7 százalékkal emelkednek, és december végén mintegy 60-80 százalékkal verik majd a tavaly év végi bázist.

Az erős dollár és az emelkedő kamatlábak fékezhetik ugyan a piaci száguldást, ám a készpénzes vásárlók túlsúlya bizonyos mértékig megtámasztja a ralit

– áll a közleményben.