Nemzetközi gazdaság

Az EU kiképzőmissziót hozott létre az ukrán hadseregnek

Az Európai Unió vállalta, hogy segít kiképezni az ukrán fegyveres erő tagjait, hogy javítsák a hadseregük hatékonyságát. A kiképzés az uniós tagállamok területén történik majd, a program központja Brüsszel lesz. A katonai misszió megbízatása kezdetben két évre szól, erre az időszakra szóló költségvetése 106 700 millió euró.

Az katonai kiképzőmissziót hozott létre Ukrajna további támogatása, az ukrán fegyveres erők képességének javítása céljából – tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

Fotó: Daniel Leal / AFP

A közlemény szerint az EUMAM Ukrajna misszió célja, hogy hozzájáruljon az ukrán fegyveres erők felkészültségének fokozásához a katonai műveletek hatékony végrehajtása érdekében,

lehetővé téve Ukrajna számára, hogy megvédje területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, gyakorolhassa önállóságát, és megvédhesse a polgári lakosságot.

Közölték, hogy a misszió létrehozásáról Ukrajna kérelmének eleget téve döntött az unió, az ukrán kormány szeptember 30-án kérte a támogatást.

Beásták magukat a Dnyeper bal partján az oroszok: erős védelemmel néznek farkasszemet az ukránok

A Dnyeper mellett zajlanak a harcok, az oroszok villámgyorsan erősítik a védelmi rendszerüket.

Az EUMAM Ukrajna egyéni, csoportos és különleges képzést nyújt az ukrán fegyveres erők számára, emellett összehangolja a tagállamok kiképzést támogató tevékenységeit. Biztosítani fogja továbbá a tagállamok Ukrajnát kétoldalú formában támogató tevékenységeinek együttműködését, valamint a közös munkát más, hasonló gondolkodású nemzetközi partnerekkel is.

A misszió az uniós tagállamok területén fog működni, műveleti központja Brüsszelben lesz, működését az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EKSZ) biztosítja. 

A katonai misszió megbízatása kezdetben két évre szól, erre az időszakra szóló költségvetése 106 700 millió euró 

– tették hozzá.

Magyarország egyedüli tagállamként élt a konstruktív tartózkodás lehetőségével az ukrán hadsereg számára indított európai uniós kiképző misszióról szóló szavazásnál, ugyanis a kormány nem támogatja az eszkalációs kockázattal járó javaslatokat – közölte a minisztérium tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

A tárcavezető arról számolt be az EU-s külügyminiszteri tanácsülés szünetében, hogy ezt a tartózkodást a közösségi jog lehetővé teszi, így hazánk nem is gátolta meg a missziót, ugyanakkor abban nem vesz részt és nem járul hozzá a működés költségeihez.

„Mi nem tartunk jó ötletnek semmit, ami eszkalációhoz vezet, ami adott esetben Európa középső vagy nyugati fele bevonódásának veszélyével jár a konfliktusba” – fogalmazott. Majd hozzátette, mindig egyesével fogják eldönteni, hogy átengedik-e az ország területén a misszióhoz kapcsolódó esetleges szállítmányokat vagy csapatmozgásokat.

 

kiképzés orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek