Közélet

Beásták magukat a Dnyeper bal partján az oroszok: erős védelemmel néznek farkasszemet az ukránok

A Dnyeper mellett zajlanak a harcok, az oroszok villámgyorsan erősítik a védelmi rendszerüket – erről számolt be az Orosz Nemzeti Gárda egyik magas rangú parancsnoka.

Az orosz hadsereg és az Orosz Nemzeti Gárda (Rosgvardia) katonái megerősítették a Dnyeper bal partjának védelmét az ukrán fegyveres alakulatokkal való potenciális érintkezés teljes vonalán – közölte a RIA Novosztyival a Rosgvardia egyik egységének parancsnoka.

Operations at Zaporizhzhia nuclear plant completely halted: Ukraine
Fotó: Stringer

A védelmi vonal megerősítése során kiemelt figyelmet fordítanak a legsebezhetőbb helyekre. Az egyik ilyen terület Enerhodar mellett található, a helyi jachtklub partja, ami a Kakhovka víztározó legszűkebb pontja. Ráadásul az ukrán csapatok az elmúlt hetekben végrehajtott előretörésének köszönhetően

csupán négy kilométerre vannak a helyszíntől, a Dnyeper túlsó partján.

A katonai vezető beszámolója alapján az ukránok amerikai tüzérségi rendszerek bevetésével rendszeresen lövik a folyó partvidéket, amivel többek között békés tengerparti üdülőfalvakat is támadnak.

Október elején az ukrán hadsereg sikeres ellentámadást indított Herszon régió északi részén, amelynek során visszafoglalt több, az oroszok által ellenőrzött települést is. Az orosz beszámolók szerint az előrenyomulást sikerült megállítani. Ezzel egyidejűleg, szeptember harmincadikán Vlagyimir Putyin a Kremlben aláírta a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint a Zaporozsjei és a Herszon régió Oroszországhoz való annektálásáról szóló dokumentumokat.

A csatlakozás átmeneti időszaka 2026. január 1-jén zárul,

a régióknak addig kell megoldaniuk az orosz gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerbe, valamint a hatóságok szisztémájába való integrációt.

 

Dróntámadás érte Kijev központját hétfő hajnalban

Kamikazedrónok csapódtak Ukrajna fővárosának központi lakókerületébe. Ez az első közvetlen támadás Kijev központja ellen a háború kirobbanása óta. A hétfő hajnali dróncsapásoknak egyelőre nincs ismert áldozata. A múlt héten Oroszország Ukrajna több városát is lebombázta, az országos támadásban 19-en haltak meg. Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának vezetője sürgeti a nyugati országokat, hogy mielőbb küldjenek még több légvédelmi rendszert Ukrajnába.

 

Dnyeper háború Ukrajna Oroszország hadsereg
Kapcsolódó cikkek