Románia államháztartási hiánya elérte a bruttó hazai termék (GDP) 3,04 százalékát a harmadik negyedév végén – írja az MTI a román pénzügyminisztériumra hivatkozva.

Romanian Economy as Second Quarter GDP Grows 5.3%
Fotó: Andrei Pungovschi / AFP

Augusztus végéig a deficit a 2,4 százalékát tette ki.

Tavaly az első kilenc hónapban az államháztartási hiány GDP-arányosan 3,75 százalék volt, 0,71 százalékponttal magasabb az ideinél. Abszolút értékben a hiány 41,70 milliárd lej volt az idei első három negyedévben, az egy évvel korábbi 44,29 milliárd lej után. A román kormány az idén 5,8 százalékos államháztartási hiánycélt vállalt.

Bukarest hivatalosan 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén, de a fontosabb nemzetközi pénzintézetek legfrissebb prognózisai szerint 4,6–5,4 százalékos lehet délkeleti szomszédunk GDP-bővülése. A román gazdaság 5,7 százalékkal nőtt az idei első fél évben a múlt év azonos időszakához mérten.

Azonban ahogy arról a VG beszámolt, a kelet-európai országban az ipari termelés 2022 augusztusában 7,9 százalékkal csökkent 2022 júliusához képest, míg 2021 augusztusához képest az ipari termelés 1 százalékkal mérséklődött. A lassulást a feldolgozóipar, az energiatermelés és a bányászat visszaesése okozta. Az éves inflációs ráta pedig 2022 szeptemberében 15,9 százalékot ért el Romániában.

Alkotmányellenes volt a törvény: több ezer bűnöző úszhatja meg Romániában

Visszamenőlegesen kell alkalmazni Romániában a bűncselekmények elévülésére vonatkozó alkotmánybírósági döntést, így több ezer megkezdett büntetőeljárásban maradhat el a gyanúsítottak felelősségre vonása.