Morális szempontból elfogadhatatlan, hogy miközben az országban folyamatosan nőnek az árak, és egyre nagyobb az egyes vállalatok extra nyereségre tesznek szert. Ezt Andrej Plenkovic miniszterelnök jelentette ki megválasztásának hatodik évfordulóján tartott parlamenti beszédében.

Inside Croatia's INA Industrija D.D Oil Refinery, A worker prepares to fill freight wagons with gasoline in the rail yard at the INA Industrija Nafte d.d. oil refinery in Urinj, Croatia, on Monday, July 18, 2022. The European Union last week gave its final approval for Croatia to join the euro zone early next year as the region looks to strike a delicate balance between bringing down inflation and sustaining output as the region risks a total cut off of Russian gas. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images, INA, croatia,
A Mol csoporthoz tartozó INA is készülhet extra nyereségének lefölözésére.
 Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az államfő elmondta, mindent meg fognak tenni azért, hogy az országot sújtó válság terheit mindenki arányosan viselje. A kormány ennek érdekében különadót fog kivetni azokra a vállalatokra, melyek az elmúlt évhez képes jelentős extra jövedelemre tettek szert.

Az új adóról szóló törvényjavaslatot az illetékes tárca a tervek szerint még az idén a parlament elé fogja terjeszteni, annak érdekében, hogy a rendelkezés a jövő év első napjával hatályba léphessen. Az előzetes tervek szerint az érintett cégeknek a különadót a 2022-es eredményük alapján kell majd fizetniük, mégpedig előreláthatóan 2023 áprilisáig. 

A Vecernji list című horvát lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva arról ír, hogy 

a horvát extraprofitadó mértéke 10 százalék lesz, és elsősorban az energiaszektort, a telekommunikációs cégeket és a bankokat érinti majd. 

Az új adónem bevezetésének híre nagy riadalmat váltott ki a horvát üzleti életben, ezért a kedélyek csillapításának érdekében megszólalt Oleg Butkovic miniszterelnök-helyettes is. A politikus elmondta, hogy a kis- és középvállalkozásoknak nincs mitől félniük, mert a kormány új intézkedése kizárólag a nagyvállalatokat érinti, ráadásul közülük is csak azokat, amelyek igazoltan profitáltak az elmúlt időszak drasztikus áremelkedéseiből.