A hatalmat megragadó katonák péntek este elfoglalták az állami televízió épületét is, élő adásban pedig közölték, hogy az ország eddigi elnöke, Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredest megbuktatták és átvették tőle a hatalmat. 

A bejelentés szerint a puccsot vezető Ibrahim Traore parancsnok lett az ország új katonai vezetője, aki felfüggesztette az alkotmányt és az eddigi, átmeneti vezetésről szóló alapokmányt. A parancsnok emellett feloszlatta a kormányt és a parlamentet, valamint este kilenc órától hajnali ötig kijárási tilalmat rendelt el.

(FILES) In this file photo taken on March 2, 2022 Lieutenant-Colonel Paul-Henri Sandaogo Damiba, President of Burkina Faso, is seen at his inauguration ceremony as President of Transition, in Ouagadougou. - Military officers announced the removal from office of Burkina Faso's junta leader on September 30, 2022. The dismissal of Lieutenant-Colonel Paul-Henri Sandaogo Damiba, who came to power in a coup last January, was announced in a statement read out on national television.
Fotó: Olympia De Maismont/AFP

A Burkina Fasó-i főváros utcáiról már péntek reggel fegyverropogás hallatszott, nem sokkal később pedig az elnökség közleményt adott ki, melyben a nyugalom megőrzésére szólították fel a lakosságot. Helyszíni beszámolók szerint leállt televíziós adás, és a város több kulcsfontosságú pontján - így az elnöki palota előtt is - katonák tűntek fel. A nyilvános elnöki dokumentumban közölték, hogy "a nyugalom és higgadtság visszaállítására irányuló egyeztetések már folynak".

Ibrahim Traore elrendelte továbbá az ország határainak lezárását, valamint a politikai pártok és civil szervezetek tevékenységének felfüggesztését. Mint elmondták, a parancsnok később összehívja az ország vezetését, hogy "új átmeneti alkotmányos chartát hozzanak létre, és megválasszák Burkina Faso új elnökét, legyen az civil vagy katona".

BURKINA FASO - SEPTEMBER 30: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'Radio Television du Burkina (RTB) / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A screen grab shows from state TV, army Capt. Kiswendsida Farouk Azaria Sorgho reads a statement in Ougadougou, Burkina Faso, on Sept. 30, 2022. Burkina Faso Army announced overthrow of Military Government. Radio Television du Burkina (RTB) / Anadolu Agency
Fotó: Radio Television du Burkina/AFP

Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes - aki csak pár napja tért haza New Yorkból, ahol az ENSZ Közgyűlésén képviselte országát -, a Hazafias Mozgalom a Védelemért és a Helyreállításért (MPSR) vezetője maga is puccsal került az ország élére. A januári hatalomátvételkor a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt buktatták meg. Mint Damiba akkor fogalmazott, az év eleji hatalomátvételkor "a nemzet túlélése" forgott kockán, még ha a nemzetközi közösség számára "talán kifogásolhatónak" is tűntek az események.

A lakosok közül sokan támogatták a Damiba vezette juntát, és "valódi változásokra számítottak", miután az előző kormány a közvélemény szerint nem tett eleget a szélsőséges iszlamista csoportok jelentette fenyegetés és vérontás ellen. Az ilyen jellegű támadások ugyanis nem szokatlanok a térségben: csak Burkina Fasóban ezrek vesztették életüket, és mintegy kétmillió ember kellett elhagyja otthonát az efféle agresszió miatt.