A többszintű védelem fontossága volt a legfontosabb üzenete a kibervédelem nemzetközi szakértőjének, Paula Januszkiewicznek, az idei ITBN konferencián. A Microsoft egyik vezető kiberbiztonsági szakértője szerint a támadások jelentős hányadát, 80-90 százalékát ma is a pénzszerzés motiválja.

Overhead,Hacker,In,Hood,Working,At,Computer,And,Mobile,Phone
Fotó: Shutterstock

„Az FBI adatai szerint 300 százalékkal növekedett meg a támadások száma a Covid-járvány óta, amelyek jelentős hányadát teszik ki az adathalász támadások. Ezek alapvető jellege nem sokat változott az elmúlt húsz évben, még akkor sem, ha valamelyest kifinomultabbakká váltak” – mondta el Paula Januszkiewicz. 

Leginkább azok a szervezetek, szektorok kerülhetnek célkeresztbe, amelyek alacsonyabb szintű védelemmel, elavult technológiával rendelkeznek és a legtöbb haszonnal kecsegtetnek – ilyen lehet adott esetben az egészségügy, ahogy erre láttunk példát a közelmúltban. 

A Microsoft nemrégiben adott hírt a Zloaderként elhíresült vírus megbénításáról, amely részben kórházakra szakosodott, és az Egyesült Államokban súlyos károkat okozott. A támadók célja ez esetben is a pénzszerzés volt, ám a páciensek adatainak eltulajdonítása a terápiájukat, ezzel az életüket is veszélybe sodorta.